Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
20:15 28 03 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Trimiși în judecată pentru luare de mită

ro

29 Jun, 2015 13:11 875 Marime text
Procurori ai Secţiei de urmărire penală şi criminalistică din cadrul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie au finalizat cercetările într-o cauză având ca obiect infracţiuni de corupţie şi au dispus trimiterea în judecată a inculpaţilor:
•           PAHONI DAN sub aspectul săvârşirii infracţiunilor de luare de mită, abuz în serviciu şi conflict de interese;
•           ANGHELUŢĂ CORINA-ANTOANETA sub aspectul săvârşirii infracţiunilor de luare de mită şi abuz în serviciu; 
•           BĂRBULETE ELENA şi DUMITROIU CRISTIAN sub aspectul săvârşirii infracţiunii de dare de mită.
În rechizitoriul întocmit, procurorii au reţinut următoarea situaţie de fapt:
Inculpatul Pahoni Dan, în calitate de director general administrativ şi Angheluţă Corina Antoaneta, în calitate de director tehnic în cadrul Universităţii de Medicină şi Farmacie „Carol Davila” (U.M.F.) din Bucureşti, au atribuit contracte de achiziţie publică, cu încălcarea cadrului legislativ care reglementează sistemul achiziţiilor publice, unor societăţi comerciale deţinute sau controlate de oameni de afaceri aflaţi în cercul lor relaţional.
Pentru atribuirea contractelor de achiziţie publică, Pahoni Dan şi Angheluţă Corina -  Antoaneta au pretins şi primit de la administratorii firmelor beneficiare diferite sume de bani.
De asemenea, cei doi inculpaţi au dispus divizarea achiziţiilor publice în mai multe contracte distincte care să se încadreze în limitele valorice impuse de OUG nr. 34/2006 privind atribuirea contractelor de achiziţie publică, a contractelor de concesiune de lucrări publice şi a contractelor de servicii, astfel încât să poată fi aplicată fie procedura de achiziţie directă, fie cea simplificată a cererii de ofertă, iar contractele să fie direcţionate către firmele agreate.
Pentru acelaşi tip de activitate, în speţă reabilitarea unor imobile aflate în patrimoniul U.M.F. şi aproximativ în aceeaşi perioadă de timp, decembrie 2014 – martie 2015, au fost încheiate mai multe contracte cu societăţile deţinute sau controlate de inculpaţii Bărbulete Elena şi Dumitroiu Cristian, oameni de afaceri aflaţi în cercul relaţional al inculpaţilor Pahoni Dan şi Angheluţă Corina-Antoaneta .
Astfel, Bărbulete Elena şi Dumitroiu Cristian, în calitate de reprezentanţi a două societăţi comerciale ce au derulat cu U.M.F. contracte de prestări servicii, au oferit celor doi inculpaţi importante sume de bani, în schimbul atribuirii de contracte în regim preferenţial.
 De asemenea, în urma probatoriului administrat în cauză a reieşit faptul că inculpatul Pahoni Dan, în exercitarea atribuţiilor de serviciu, a semnat în noiembrie 2013 atât un act adiţional prin care se prelungea un contract având ca obiect închirierea unui spaţiu aparţinând U.M.F. „Carol Davila” către o societate comercială administrată de fiica sa, cât şi unul având obiect similar, încheiat în favoarea unei societăţi al cărei administrator de fapt era inculpatul însuşi.
Dosarul a fost trimis, spre competentă soluţionare, la Tribunalul Bucureşti.
 
Precizăm că această etapă a procesului penal reprezintă, conform Codului de procedură penală, finalizarea anchetei penale şi trimiterea rechizitoriului la instanţă, spre judecare, situaţie care nu poate în niciun fel să înfrângă principiul prezumţiei de nevinovăţie.
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii