Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
01:30 17 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Trimişi în judecată pentru infracţiuni privind fraudarea fondurilor europene

ro

04 Jan, 2016 12:13 3726 Marime text
Biroul de Informare și Relații Publice a întocmit o sinteză a cauzelor finalizate de procurorii anticorupție în luna decembrie 2015, având ca obiect infracţiuni privind fraudarea fondurilor europene:
 
  1. Procurorii din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie – Secţia de combatere a infracţiunilor asimilate infracţiunilor de corupţie au dispus trimiterea în judecată, în stare de libertate, a inculpaţilor:
 
DUNĂRINŢU MIHAELA, director al Liceului Tehnologic Constantin Brâncoveanu din Oraşul Baia de Aramă, judeţul Mehedinţi, la data faptelor, cu privire la săvârșirea infracţiunilor de:
- folosire sau prezentare cu rea-credinţă de documente ori declaraţii false, inexacte sau incomplete, dacă fapta are ca rezultat obţinerea pe nedrept de fonduri europene (2 infracţiuni),
- fals în declaraţii (4 infracţiuni),
 
     DUNĂRINŢU   IONEL   RAFAEL, soţul primei inculpate,  primar al oraşului Baia de Aramă, judeţul Mehedinţi, la data faptelor, cu privire la săvârșirea infracţiunilor de:
- complicitate la folosirea sau prezentarea cu rea-credinţă de documente ori declaraţii false, inexacte sau incomplete, dacă fapta are ca rezultat obţinerea pe nedrept de fonduri europene (2 infracţiuni),
- complicitate la fals intelectual (2 infracţiuni),
 
    COIFAN CĂTĂLIN VIRGIL, ŞTEANŢĂ DUMITRU COSMIN, BREAZĂ ILEANA, SURDILĂ EUGEN, IOVICI CORNELIA şi ŞERDIN ADELINA, funcţionari în cadrul în cadrul Centrului Regional şi Oficiului Judeţean pentru Finanțarea Investițiilor Rurale 4 SV Oltenia, Serviciul Leader şi Investiţii Non - Agricole, la data faptelor, cu privire la săvârșirea infracţiunilor de:
- complicitate la folosirea sau prezentarea cu rea-credinţă de documente ori declaraţii false, inexacte sau incomplete, dacă fapta are ca rezultat obţinerea pe nedrept de fonduri europene,
-  fals intelectual,
 
În rechizitoriul întocmit, procurorii au reținut următoarea stare de fapt:
 
În perioada 2012-2014, inculpata Dunărințu Mihaela, în calitate de director la Liceul Tehnologic  ,,Constantin Brâncoveanu,, orașul Baia de Aramă, judeţul Mehedinți, beneficiind de ajutorul celorlalţi inculpaţi, a declarat în fals și a folosit  declarații care atestau fapte și împrejurări nereale ce au fost folosite ulterior, drept condiţii esenţiale,  la accesarea fondurilor nerambursabile din bugetul Uniunii Europene prin Măsura 112  a proiectului "Instalarea tânărului fermieri”, în  sumă totală  de 40.000 euro (alocată în două tranşe).
Concret, inculpatul Dunărinţu   Ionel   Rafael, în calitate de primar al oraşului Baia de Aramă, judeţul Mehedinţi, i-a determinat şi i-a ajutat  pe ceilalţi inculpaţi, funcţionari în cadrul Centrului Regional şi Oficiului Judeţean pentru Finanțarea Investițiilor Rurale, să întocmească două rapoarte de verificare în teren, în care au menţionat, în mod nereal, că situaţia verificată în teren este conformă cu realitatea, iar verificarea s-a efectuat în prezența inculpatei Dunărințu Mihaela.
Aceste documente au fost întocmite în prezenţa inculpatului Dunărinţu Ionel   Rafael şi ştampilate de acesta din urmă, deşi nu avea calitatea cerută de lege.
În aceeaşi calitate de director la Liceul tehnologic ,,Constantin Brâncoveanu” din orașul Baia de Aramă, judeţul Mehedinți, inculpata Dunărințu  Mihaela, cu intenție directă,  a  omis să declare în declarațiile de avere aferente anilor 2011, 2012, 2013 și 2014 mai multe bunuri imobile pe  care le dobândise la data completării documentelor respective.
 
Agenţia de Plăţi pentru Dezvoltare Rurală şi Pescuit s-a constituit parte civilă în cadrul procesului penal cu suma de 172.931,80 lei.
 
În cauză, procurorii au dispus măsura asiguratorie a sechestrului asupra unui imobil ce aparțin inculpatei Dunărinţu Mihaela.
 
Dosarul a fost trimis spre judecare Tribunalului Mehedinţi, cu propunere de a se menține măsura asigurătorie dispusă în cauză.
 
  1. Procurorii din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie – Serviciul Teritorial Bacău au dispus trimiterea în judecată, în stare de libertate, a inculpaţilor:
 
ALECA VASILE, primar al comunei Borca, jud. Neamţ, la data faptei, cu privire la săvârșirea infracțiuni de complicitate la folosirea sau prezentarea cu rea credință, de documente sau declarații false, inexacte sau incomplete, dacă fapta a avut ca rezultat obținerea pe nedrept de fonduri europene, în formă continuată,
 
CIUBOTĂ CIPRIAN, viceprimar la Primăria comunei Borca, jud. Neamţ, la data faptei, cu privire la săvârșirea infracțiuni de folosire sau prezentare cu rea credință, de documente sau declarații false, inexacte sau incomplete, dacă fapta a avut ca rezultat obținerea pe nedrept de fonduri europene.
 
În rechizitoriul întocmit, procurorii au reținut următoarea stare de fapt:
 
La data de 12 mai 2010, inculpatul Ciubotă Ciprian, în calitate de viceprimar al comunei Borca, jud. Neamţ,  a completat, semnat şi depus  mai multe documente false  la Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură – Centrul Judeţean Neamţ, în vederea acordării sprijinului financiar în cadrul schemei de plată unică pe suprafaţă, pentru terenuri cu destinaţia păşune, pentru anul 2010.
Prin aceste documente se atesta în mod fals, faptul că Consiliul Local al comunei Borca, jud. Neamţ exploatează o suprafaţă de 1462,97 hectare păşune pentru care s-a solicitat sprijin, în condiţiile în care inculpatul cunoştea că acest teren este utilizat/exploatat de crescătorii de animale de pe raza comunei respective, ca şi în anii anteriori.
Unul dintre aceste documente a fost  completat şi semnat de inculpatul Aleca Vasile, deşi cunoştea că acesta conţine date nereale, respectiv faptul că terenul respectiv avea altă destinaţie.
Urmare a acestor acţiuni, Primăria comunei Borca a încasat nelegal în cadrul schemelor de plată unice pe suprafaţă - campania 2010, suma totală de 1.826.833,74 lei, din bugetul Uniunii Europene.
 
Agenţia de Plăţi şi Intervenţii pentru Agricultură s-a constituit parte civilă în cauză  cu suma de 3.265.183,90 lei, reprezentând sumele acordate ca sprijin financiar în anii 2009 şi 2010.
 
În cauză, s-a dispus instituirea sechestrului asigurator asupra unor imobile – terenuri aflate în domeniul privat al Unităţii Administrativ Teritoriale Borca, jud. Neamţ, parte responsabilă civilmente în cauză.
 
Dosarul a fost trimis spre judecare Tribunalului Neamţ, cu propunere de a se menţine măsurile asigurătorii dispuse în cauză.
 
 
  1. Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Serviciul Teritorial Cluj au dispus trimiterea în judecată, în stare de libertate, a următorilor inculpaţi - persoane fizice şi juridice - în legătură cu un prejudiciu de peste 1 milion euro din fonduri europene:
 
 BĂRĂIAN ILDO CAMELIA, consultant în cadrul S.C. HARD MANAGER COMPANY S.R.L.,  cu privire la săvârșirea infracțiunilor de:
 - folosire sau prezentare de documente ori declaraţii false, inexacte sau incomplete, dacă fapta are ca rezultat obţinerea pe nedrept de fonduri europene, în formă continuată şi agravată,
  - fals în înscrisuri sub semnătură privată, în formă continuată,
  - fals material în înscrisuri oficiale, în formă continuată,
 
IRIMUŞ DUMITRU, administrator de fapt al S.C. IDM AGRO COMPANY S.R.L., cu privire la săvârșirea infracțiunii de folosire sau prezentare de documente ori declaraţii false, inexacte sau incomplete, dacă fapta are ca rezultat obţinerea pe nedrept de fonduri europene, în formă continuată şi agravată,
 
MOLDOVAN VASILE, administrator al unor S.C. AGRODENISA S.R.L. şi RUS AUREL GAVRIL, administrator al S.C. RELRAMO S.R.L., cu privire la săvârșirea infracțiunilor de:
- folosire sau prezentare de documente ori declaraţii false, inexacte sau incomplete, dacă fapta are ca rezultat obţinerea pe nedrept de fonduri europene, în formă continuată şi agravată,
  - fals în înscrisuri sub semnătură privată, în formă continuată,
 
PERŞA CRISTINA, cu privire la săvârșirea infracțiunii de tentativă la folosirea sau prezentarea de documente ori declaraţii false, inexacte sau incomplete, dacă fapta are ca rezultat obţinerea pe nedrept de fonduri europene, în formă continuată şi agravată,
 
Întreprinderea Individuală Bărăian Sergiu Răzvan, cu privire la săvârşirea infracţiunilor de:
  - folosirea sau prezentarea de documente ori declaraţii false, inexacte sau incomplete, dacă fapta are ca rezultat obţinerea pe nedrept de fonduri din bugetul general al Uniunii Europene, în formă continuată şi agravată,
  - fals în înscrisuri sub semnătură privată, în formă continuată,
  - fals material în înscrisuri oficiale, în formă continuată,
 
S.C. AGRODENISA S.R.L. cu privire la săvârşirea infracţiunilor de:
  - folosirea sau prezentarea de documente ori declaraţii false, inexacte sau incomplete, dacă fapta are ca rezultat obţinerea pe nedrept de fonduri din bugetul general al Uniunii Europene, în formă continuată şi agravată,
  - fals în înscrisuri sub semnătură privată, în formă continuată
 
 S.C. RELRAMO S.R.L., cu privire la săvârşirea infracţiunilor de:
  - folosirea sau prezentarea de documente ori declaraţii false, inexacte sau incomplete, dacă fapta are ca rezultat obţinerea pe nedrept de fonduri din bugetul general al Uniunii Europene, în formă continuată şi agravată
  - fals în înscrisuri sub semnătură privată, în formă continuată,
 
  - S.C. IDM AGRO COMPANY S.R.L., cu privire la săvârşirea infracţiunii de folosire sau prezentare de documente ori declaraţii false, inexacte sau incomplete, dacă fapta are ca rezultat obţinerea pe nedrept de fonduri din bugetul general al Uniunii Europene în formă agravată şi continuată,
 
  - S.C. HARD MANAGER COMPANY S.R.L., cu privire la săvârşirea infracţiunilor de:
  - complicitate la folosirea sau prezentarea de documente ori declaraţii false, inexacte sau incomplete, dacă fapta are ca rezultat obţinerea pe nedrept de fonduri europene, în formă continuată şi agravată,
  - fals în înscrisuri sub semnătură privată, în formă continuată,
 
În rechizitoriul întocmit, procurorii au reținut următoarea stare de fapt:
 
În perioada 2008-2011, inculpata Bărăian Ildo Camelia, în calitate de consultant în cadrul firmei S.C. Hard Manager Company S.R.L., i-a sprijinit pe ceilalţi inculpaţi să depună cu intenţie la Agenţia de Plăţi pentru Dezvoltare Rurală şi Pescuit – Oficiul Judeţean Cluj, cereri de finanţare pentru realizarea unor proiecte finanţate din fonduri europene, în domeniul agricol şi zootehnic.
 Pe parcursul implementării proiectelor, tot la sugestia inculpatei  Bărăian Ildo Camelia, beneficiarii fondurilor au depus, la aceeaşi instituţie, documente false și inexacte întocmite în cea mai mare parte de inculpată, ce au vizat fie îndeplinirea condițiilor de eligibilitate, fie fraudarea procedurilor de selecţie de oferte pentru atribuirea contractelor de servicii şi lucrări, activităţi care au avut ca rezultat obținerea pe nedrept a fondurilor respective.
Prejudiciul produs ca urmare a acestor activităţi infracționale a fost  în valoare de 16.291.311 lei, din care s-a primit efectiv suma totală de 5.805.931,90 lei, respectiv suma de 4.683.775,63 lei din bugetul Uniunii Europene şi suma de 1.122.156,27 lei de la bugetul de stat.
 
În cauză, a fost dispusă măsura asigurătorie a sechestrului asupra a două terenuri ce aparţin inculpatului S.C. Agrodenisa S.R.L.
 
Dosarul a fost trimis spre Tribunalului Cluj, cu propunere de a se menține măsurile asigurătorii dispuse în cauză.
 
  1. Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Serviciul Teritorial Ploieşti au dispus sesizarea instanței de judecată, în baza dispozițiilor art.483 Cod procedură penală, cu acordurile de recunoaștere a vinovăției inculpatelor:
 
POPESCU GRAŢIELA-IOANA, director al Şcolii „Matei Basarab" Târgovişte, în sarcina căreia s-a reținut săvârșirea infracțiunii de schimbare, fără respectarea prevederilor legale, a destinaţiei fondurilor europene,
 
 MIHĂLĂCHIOIU ELISABETA LUISE, profesor la Școala Gimnazială Matei Basarab din Târgoviște, în sarcina căreia s-a reținut săvârșirea infracțiunii de complicitate la infracțiunea de schimbare, fără respectarea prevederilor legale, a destinaţiei fondurilor europene.
 
În acordul de recunoaștere a vinovăției, procurorii au reținut următoarea stare de fapt:
 
La data de 08 februarie 2008, Şcoala Generală Matei Basarab din Târgovişte a solicitat participarea în perioada 2008 - 2010 la proiectul ”FOOD FOR THOUGHT”  (Hrană pentru minte), aprobat şi finanţat de Comisia Europeană, în cadrul Programului de Învățare pe tot Parcursul Vieții - Programul sectorial Comenius.
 În acest sens a fost încheiat un contract, semnat între Agenţia Naţională pentru Programe Comunitare în Domeniul Educaţiei şi Formării Profesionale şi Şcoala Generală Matei Basarab din Târgovişte (în calitate de beneficiar), valoarea contractului de finanţare fiind de 24.000 euro.
Conform celor menţionate în cererea de finanţare, Şcoala ”Matei Basarab” a solicitat un grant total în valoare de 24.000 euro pentru un număr planificat de minim 24 de mobilităţi (deplasări). S-a stabilit ca la aceste deplasări să participe un număr de 24 de persoane – profesori.
Principalele persoane cu atribuţii  în cadrul proiectului au fost: Mihălăchioiu Elisabeta-Luise - coordonator de proiect şi profesor de limba engleză în cadrul Şcolii „Matei Basarab”, Popescu Graţiela-Ioana, director al şcolii, şi o altă persoană.
Din cercetările efectuate în cauză, s-a constatat că cele două inculpate au primit în cadrul proiectului următoarele sume de bani care constituie depăşiri ale totalului ratelor maxime de subzistenţă.
Astfel,  inculpata Mihălăchioiu Elisabeta-Luise a primit 545 euro iar inculpata Popescu Graţiela-Ioana 191 euro, sumele fiind  însuşite de cele două persoane, cu titlu de diurnă, fără drept, întrucât încasaseră deja diurna aferentă mobilităţilor la care participaseră, în limita maximă admisă. 
Totodată, pe lângă sumele de bani menţionate mai sus, cele două inculpate au ridicat din contul aferent proiectului, la data de 13.05.2011, suma de 10.000 lei, sumă care nu a putut fi justificată ca fiind cheltuită în cadrul proiectului, fiind utilizată de sus-numitele în alte scopuri decât cele pentru care a fost acordată.
 
Inculpatele au achitat suma de 4629,17 euro cu care Agenția Națională pentru Programe Comunitare în Domeniul Educației și Formării Profesionale s-a constituit parte civilă în cauză.
 
În prezența apărătorilor aleşi, inculpatele Popescu Graţiela-Ioana şi Mihălăchioiu Elisabeta Luise au declarat expres că recunosc comiterea faptelor reținute în sarcina lor, acceptă încadrarea juridică pentru care a fost pusă în mișcare acțiunea penală și sunt de acord cu felul și cuantumul pedepsei aplicate, precum și cu forma de executare a acesteia, respectiv 1 an închisoare cu suspendarea executării pedepsei, pe durata unui termen de supraveghere de 2 ani.
 
De asemenea inculpatele au fost de acord să presteze o muncă neremunerată în folosul comunității, pe o perioadă de 60 de zile lucrătoare.
 
Dosarele de urmărire penală privind pe inculpatele Popescu Graţiela-Ioana şi Mihălăchioiu Elisabeta Luise, împreună cu acordurile de recunoaștere a vinovăției au fost trimise la Tribunalul Dâmboviţa.
 
  1. Procurorii din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie – Serviciul Teritorial Timişoara au dispus trimiterea în judecată, în stare de libertate, a inculpatei
 
JOCHEMS MYRA-MARIA-CORNELIA, cetăţean olandez cu reşedinţa în România, administrator al  unei societăţi comerciale, cu privire la săvârșirea infracțiunilor de:
- folosire sau prezentare cu rea credință, de documente sau declarații false, inexacte sau incomplete, dacă fapta a avut ca rezultat obținerea pe nedrept de fonduri europene, în formă continuată,
- înşelăciune,
 
În rechizitoriul întocmit, procurorii au reținut următoarea stare de fapt:
 
La data de 03 septembrie 2010, în contextul depunerii la Oficiul Judeţean de Plăţi pentru Dezvoltare Rurală şi Pescuit Arad a documentaţiei privind un proiect finanțat din fonduri nerambursabile, al cărui beneficiar era societatea pe care o administra, inculpata Jochems Myra-Maria-Cornelia, a folosit anumite documente false, fapt care a avut ca urmare obţinerea pe nedrept de fonduri nerambursabile în sumă de 4.165.293 lei, din care a încasat efectiv 4.023.661,40 lei.  Proiectul prezentat ar fi vizat construirea unei ferme zootehnice pentru taurine.
Agenţia pentru Finanţarea Investiţiilor Rurale nu s-a constituit parte civilă în procesul penal, întrucât prejudiciul cauzat a fost recuperat integral.
 
Dosarul a fost trimis spre judecare Tribunalului Arad.
 
  1. Procurorii din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie – Secţia de combatere a infracţiunilor asimilate infracţiunilor de corupţie au dispus trimiterea în judecată, în stare de libertate, a inculpaţilor ANGHEL-DOICIN GEORGE-IRINEL și ZALANA ANCA-LAVINIA, în sarcina cărora s-a reţinut săvârşirea infracţiunii de folosire sau prezentare cu rea-credinţă de documente ori declaraţii false, inexacte sau incomplete, dacă fapta are ca rezultat obţinerea pe nedrept de fonduri.
 
În rechizitoriul întocmit, procurorii au reținut următoarea stare de fapt:
 
În luna iunie 2012, inculpații Anghel-Doicin George-Irinel și Zalana Anca-Lavinia, au atestat în fals, în cuprinsul a două declaraţii, că sunt membri ai unei familii de fermier şi că au lucrat în cadrul fermei acestuia, iar ulterior, au folosit la nivelul Ministerului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale – Agenţia pentru Finanţarea Investiţiilor Rurale – Oficiul Judeţean Teleorman, respectivele declaraţii false împreună cu alte două declarații false atribuite fermierului, în cadrul cererilor de finanţare privind „Instalarea tinerilor fermieri” - Măsura 112.
Astfel, cei doi inculpați au obținut pe nedrept, prin intermediul Întreprinderilor Individuale deținute de aceștia, suma totală de 355.560 lei din bugetul Uniunii Europene, ca sprijin financiar nerambursabil sub formă de primă pentru instalarea tinerilor fermieri.
 
În cauză, procurorii au dispus măsura asiguratorie a sechestrului asupra bunurilor mobile şi imobile deţinute de cei doi inculpați.
În cauză, Agenţia pentru Finanţarea Investiţiilor Rurale s-a constituit parte civilă în cadrul procesului penal cu suma de 177.780 lei față de fiecare dintre cei doi inculpați.
 
Dosarul a fost trimis spre judecare Tribunalului Teleorman, cu propunerea de a se menţine măsurile asiguratorii dispuse în cauză.
 
  1. Procurorii din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie – Serviciul Teritorial Bacău au dispus trimiterea în judecată, în stare de libertate, a inculpaţilor:
 
BOCANCEA IOAN, asociat unic şi administrator al SC Ferma Bio Ecologic SRL, cu privire la săvârșirea infracțiuni de folosire sau prezentare cu rea credință, de documente sau declarații false, inexacte sau incomplete, dacă fapta a avut ca rezultat obținerea pe nedrept de fonduri europene, în formă continuată,
 
BOCANCEA ELENA, asociat şi administrator al Sc Bio Ecologic SRL, cu privire la săvârșirea a două  infracțiuni de folosire sau prezentare cu rea credință, de documente sau declarații false, inexacte sau incomplete, dacă fapta a avut ca rezultat obținerea pe nedrept de fonduri europene, în formă continuată,
 
SC FERMA BIO ECOLOGIC SRL  şi SC BIO ECOLOGIC SRL, cu privire la săvârșirea infracțiuni de folosire sau prezentare cu rea credință, de documente sau declarații false, inexacte sau incomplete, dacă fapta a avut ca rezultat obținerea pe nedrept de fonduri europene, în formă continuată,
 
În rechizitoriul întocmit, procurorii au reținut următoarea stare de fapt:
 
În perioada 2011 - 2013, inculpaţi Bocancea Ioan şi Bocancea Elena, în calitate de administratori ai celor două societăţi comerciale menţionate mai sus, au depus la Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură – Centrul Judeţean Neamţ, documente false (contracte de arendare fictive, adeverințe eliberate de Primăria comunei Girov, județ Neamț și tabele centralizatoare ale contractelor de arendă neconforme cu realitatea, etc.), în baza cărora au solicitat sprijin financiar nerambursabil şi au primit, în cadrul schemelor de plată unice pe suprafaţă, suma totală de 157.964,77 lei.
 
În perioada 2008-2010, inculpata Bocancea Elena, în aceeaşi calitate şi procedând în aceeaşi manieră, a încasat în mod injust de la Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură – Centrul Judeţean Neamţ suma de183.820,85 lei.
 
Agenţia de Plăţi şi Intervenţii pentru Agricultură s-a constituit parte civilă în cauză  cu suma de 341.785,28 lei.
 
În cauză, s-a dispus poprirea de către Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură – Centrul Judeţean Neamţ a veniturilor inculpatului Bocancea Ioan, respectiv o treime din venitul lunar net până la concurenţa sumei de 111.762,97 lei şi consemnarea acestora pe numele inculpatului şi la dispoziţia Direcţiei Naţionale Anticorupţie – Serviciul Teritorial Bacău.
 
Dosarul a fost trimis spre judecare Tribunalului Neamţ, cu propunere de a se menţine măsurile asigurătorii dispuse în cauză.
 
 
  1. Procurorii din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie – Serviciul Teritorial Craiova au dispus trimiterea în judecată, în stare de libertate, a inculpaţilor:
 
BUCERZAN NICOLAE, administrator al S.C. Ferma Rom-Au S.R.L, cu privire la săvârșirea infracțiunilor de:
 - folosire sau prezentare cu rea credință, de documente sau declarații false, inexacte sau incomplete, dacă fapta a avut ca rezultat obținerea pe nedrept de fonduri europene, în formă continuată,
- înşelăciune, în formă continuată,
- fals în înscrisuri sub semnătură privată, în formă continuată,
 
S.C. FERMA ROM-AU S.R.L, cu privire la săvârșirea infracțiunilor de:
- folosire sau prezentare cu rea credință, de documente sau declarații false, inexacte sau incomplete, dacă fapta a avut ca rezultat obținerea pe nedrept de fonduri europene, în formă continuată,
- înşelăciune, în formă continuată.
 
În rechizitoriul întocmit, procurorii au reținut următoarea stare de fapt:
În cursul anului 2009, inculpatul Bucerzan Nicolae, în calitate de administrator al SC Ferma Rom-Au SRL, în contextul derulării proiectului  „Construire complex porcine”, a depus la Agenţia de Plăţi pentru Dezvoltare Rurală şi Pescuit documente false, inducându-i în eroare, în acest fel, pe funcţionarii care au verificat legalitatea/conformitatea procedurilor de atribuire a contractelor, împrejurare fără de care aceşti funcţionari nu ar fi executat contractul de finanţare în condiţiile stipulate, nu ar fi avizat favorabil procedurile şi contractele încheiate şi nu ar fi declarat eligibile cheltuielile aferente.
Urmare a acestor acţiuni, Agenţia de Plăţi pentru Dezvoltare Rurală şi Pescuit a dispus decontarea din fonduri publice nerambursabile a sumei de 2.052.967,74 lei, (aferentă primei tranşe de plată) compusă din 1.642.374,192 lei – fonduri comunitare (80%) şi 410.593,548 lei (20%)  – fonduri din bugetul naţional.
 
Agenţia de Plăţi şi Intervenţii pentru Agricultură s-a constituit parte civilă în cauză  cu suma de 2.052.967,74 lei.
 
În cauză, s-a dispus instituirea sechestrului asigurator asupra unui bun imobil ce aparţine inculpatei SC Ferma Rom-Au SRL.
 
Dosarul a fost trimis spre judecare Tribunalului Dolj, cu propunere de a se menţine măsurile asigurătorii dispuse în cauză.
 
  1. Procurorii din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie – Secţia de combatere a infracţiunilor asimilate infracţiunilor de corupţie au dispus trimiterea în judecată, în stare de libertate, a inculpatei COŞMELEAŢĂ NICOLETA, în sarcina căreia s-a reţinut săvârşirea infracţiunii de folosire sau prezentare cu rea-credinţă de documente ori declaraţii false, inexacte sau incomplete, dacă fapta are ca rezultat obţinerea pe nedrept de fonduri.
 
În rechizitoriul întocmit, procurorii au reținut următoarea stare de fapt:
 
În luna iunie 2012, inculpata Coşmeleaţă Nicoleta, a atestat în fals, în cuprinsul unei declaraţii, că este membră a unei familii de fermier şi că a lucrat în cadrul fermei acestuia, iar ulterior, a folosit la nivelul Ministerului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale – Agenţia pentru Finanţarea Investiţiilor Rurale – Oficiul Judeţean Teleorman, respectiva declaraţie falsă împreună cu o altă declarație falsă atribuită fermierului, în cadrul cererii de finanţare privind „Instalarea tinerilor fermieri” - Măsura 112.
Astfel, inculpata a obținut pe nedrept, prin intermediul Întreprinderii Individuale deținută de aceasta, suma totală de 177.780 lei din bugetul Uniunii Europene, ca sprijin financiar nerambursabil sub formă de primă pentru instalarea tinerilor fermieri.
 
În cauză, procurorii au dispus măsura asiguratorie a sechestrului asupra bunurilor mobile şi imobile deţinute de inculpată.
În cauză, Agenţia pentru Finanţarea Investiţiilor Rurale s-a constituit parte civilă în cadrul procesului penal cu suma de 177.780 lei .
 
Dosarul a fost trimis spre judecare Tribunalului Teleorman, cu propunerea de a se menţine măsura asiguratorie dispusă în cauză.
 
  1. Procurorii din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie – Serviciul Teritorial Alba Iulia au dispus trimiterea în judecată, în stare de libertate, a inculpatului MUNTHIU IOSEF, în sarcina căruia s-a reţinut săvârşirea a două infracţiuni de folosire sau prezentare cu rea-credinţă de documente ori declaraţii false, inexacte sau incomplete, dacă fapta are ca rezultat obţinerea pe nedrept de fonduri europene.
 
În rechizitoriul întocmit, procurorii au reținut următoarea stare de fapt:
 
La data de 15 iulie 2013, inculpatul Munthiu Iosef, în calitate de reprezentant al Asociației Crescătorilor de Taurine Mogoș, a consemnat (în nume personal şi în numele asociaţiei) în cuprinsul a două cereri de plată cu sedii de exploatație fictive, declarând în mod nereal că datele din formularul cererilor de plată sunt reale, complete, corecte și valabile, fapte ce au avut ca rezultat obținerea pe nedrept de subvenții în sumă totală de 11.544,24 lei, a căror sursă de finanțare provine integral din fonduri europene, respectiv Fondul European de Garantare Agricolă (F.E.G.A.).
 
În cauză, procurorii au dispus măsura asiguratorie a sechestrului asupra unui bun imobil deţinut de inculpat, până la concurenţa sumei de 11.544,24 lei.
În cauză, Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură - Centrul Județean Alba s-a constituit parte civilă în cadrul procesului penal cu suma de 11.544,24 lei.
 
Dosarul a fost trimis spre judecare Tribunalului Alba, cu propunerea de a se menţine măsura asiguratorie dispusă în cauză.
 
  1. Procurorii din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie – Serviciul Teritorial Craiova au dispus trimiterea în judecată, în stare de libertate, a inculpaţilor
 
PĂUN FLORENTIN REMUS, administrator al S.C. VALSTUD CONSTRUCT CENTER S.R.L., la data faptelor, în sarcina căruia s-a reţinut săvârşirea infracţiunilor de folosire sau prezentare cu rea-credinţă de documente şi declaraţii false, inexacte sau incomplete care au ca rezultat obţinerea pe nedrept de fonduri europene şi fals în înscrisuri sub semnătură privată, în formă continuată (5 acte materiale).
 
S.C. VALSTUD CONSTRUCT CENTER S.R.L., în sarcina căreia s-a reţinut săvârşirea infracţiunii de folosire sau prezentare cu rea-credinţă de documente şi declaraţii false, inexacte sau incomplete care au ca rezultat obţinerea pe nedrept de fonduri europene.
 
În rechizitoriul întocmit, procurorii au reținut următoarea stare de fapt:
 
În perioada iunie – iulie 2010, inculpatul Păun Remus Florentin, în calitate de reprezentant legal al S.C. VALSTUD CONSTRUCT CENTER S.R.L. şi reprezentant legal al proiectului „Achiziţie utilaje în domeniul construcţiilor”, cu ocazia depunerii cererii de finanţare privind proiectul respectiv, la Oficiul Judeţean de Plăţi pentru Dezvoltare Rurală şi Pescuit Olt din cadrul Agenţiei de Plăţi pentru Dezvoltare Rurală şi Pescuit, a anexat mai multe documente false cu ajutorul cărora a indus în eroare funcţionarii A.P.D.R.P., care au avizat favorabil cererea, încheind contractul de finanţare şi au dispus decontarea (plata) din fonduri nerambursabile (F.E.A.D.R.) a sumei de 531.249,05 lei (echivalentul a 124.949 euro).
Astfel, prin accesarea şi atribuirea în mod nelegal a fondurilor nerambursabile F.E.A.D.R., pentru implementarea proiectului „Achiziţie utilaje în domeniul construcţiilor”, s-a produs un prejudiciu de 531.249,05 lei (echivalentul a 124.949 euro), sumă ce a fost obţinută pe nedrept de S.C. VALSTUD CONSTRUCT CENTER S.R.L.
În cauză, Agenţia pentru Finanţarea Investiţiilor Rurale (fostă A.P.D.R.P.) s-a constituit ca parte civilă cu suma menţionată anterior.
 
În cauză, procurorii au dispus măsura asiguratorie a sechestrului asupra unui bun imobil deţinut de inculpatul Păun Florentin Remus.
 
Dosarul a fost trimis spre judecare Tribunalului Olt, cu propunerea de a se menţine măsura asiguratorie dispusă în cauză.
 
În legătură cu toate dosarele penale menționate mai sus, precizăm că această etapă a procesului penal reprezintă, conform Codului de procedură penală, finalizarea anchetei penale și trimiterea rechizitoriului la instanță, spre judecare, situație care nu poate în niciun fel să înfrângă principiul prezumției de nevinovăție.
 
 
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii