Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
22:55 16 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Tribunalul București a transmis motivele pentru care Oprescu nu a fost eliberat

ro

02 Oct, 2015 18:32 985 Marime text
 
Un judecător de la Tribunalul Bucureşti i-a respins lui Sorin Oprescu cererea de a fi pus în libertate.
 
Motivul? Nu există o expertiză medicală care să ateste că viaţa acestuia este în pericol din cauza condiţiilor de detenţie sau că afecţiunile de care suferă nu pot fi tratate în sistemul penitenciar.
 
Tribunalul Bucureşti a dat astăzi publicităţii motivele pentru care magistratul a respins pe 25 septembrie o cerere făcută de primarul suspendat al Capitalei, Sorin Oprescu, de înlocuire a măsurii arestării preventive cu una mai uşoară.
 
Astfel, instanţa arată că Sorin Oprescu a depus la dosar o serie de înscrisuri din care rezultă că prezintă, la momentul încarcerării, diabet zaharat tip II cu necesar de insulină, arterită, retinopatie incipientă, stent în 2005, potrivit știripesurse.ro.
 
În sala de judecată, primarul a declarat că primeşte tratamentul medical de care are nevoie în arest, „dar nu vrea să moară în arest, întrucât glicemia sa este foarte mare, neputând ţine sub control strict alimentaţia pe care o primeşte prin cântărire, lucru pe care îl făcea atunci când se afla în stare de libertate”.
 
„Judecătorul de drepturi şi libertăţi reţine că indubitabil inculpatul prezintă boli grave, fiind posibil ca starea de arest preventiv în care se găseşte de 20 de zile să-i fi cauzat un stres emoţional puternic, care poate duce la agravarea stării de sănătate în viitor. Din modul în care inculpatul şi-a prezentat cauza, se constată că acesta arată că prin luarea măsurii arestării preventive, din cauza bolilor de care suferă, îi este pusă în pericol viaţa. Judecătorul de drepturi şi libertăţi constată că, la acest moment procesual, din datele dosarului rezultă că inculpatul primeşte tratamentul medical de care are nevoie, chiar inculpatul afirmând că îşi administrează singur insulina. Trebuie precizat că nu există o expertiză medicală din care să rezulte că viaţa inculpatului este în pericol din cauza condiţiilor de detenţie pe durata măsurii arestării preventive sau că afecţiunile de care suferă inculpatul l-ar supune unui pericol sau unei încercări de o intensitate care să depăşească nivelul de suferinţă inerent detenţiei”, se arată în motivarea transmisă de Tribunalul București.
 
Instanţa a constatat că nu există înscrisuri medicale din care să rezulte că bolile de care suferă Oprescu nu ar putea fi tratate în sistemul penitenciar al reţelei medicale a ANP, sau posibilitatea efectuării unui tratament sub pază în reţeaua medicală de specialitate a Ministerului Sănătăţii.
 
„Totodată, se observă că nu există înscrisuri ori alte informaţii din care să rezulte că inculpatului nu îi este asigurată alimentaţia corespunzătoare în arest, astfel că se constată că este neîntemeiată susţinerea inculpatului în sensul că îi este pusă în pericol viaţa. Circumstanţele personale ale inculpatului şi starea de sănătate invocate de către inculpat nu pot constitui temei al reconsiderării privării sale de libertate, ci trebuie evaluate în contextul gravităţii sporite a presupusei fapte de care este acuzat inculpatul şi a scopului urmărit prin măsura preventivă dispusă, respectiv asigurarea unei bune desfăşurări a procesului penal, inclusiv prin evitarea posibilităţii ca inculpatul să influenţeze ancheta, în special prin prisma calităţii pe care o deţine - aceea de primar (suspendat) al municipiului Bucureşti”, relatează  judecătorul în motivarea transmisă.




Sursa foto: gds.ro
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii