Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
12:37 28 03 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Trei români, în expediţie ştiinţifică în Antarctica

ro

28 Feb, 2015 10:10 1756 Marime text
Trei cercetători români au participat în perioada 3 - 23 februarie la expediția științifică Antarctica - ROICE 2015, care a avut loc la Stația King Sejong a Institutului Coreean pentru Cercetări Polare din Insulele King George, situate în vestul Antarcticii, relatează Agerpres.
 
Echipa de cercetare a fost formată din Cristina Purcărea - lider expediție, Cristian Coman - coordonator expediție şi Corina Ițcuș.
 
Scopul expediției a fost de investigare a ecosistemele antarctice prin studierea comunităților microbiene din diverse habitate, în vederea identificării și caracterizării microcosmosului specific acestor habitate. În egală măsură au fost urmărite și studiate efectele și adaptările organismelor în medii extreme.
 
"Am stat trei săptămâni. A fost o experiență deosebită. Am demarat mai multe proiecte de microbiologie moleculară. A fost un debut al cercetării românești în Antarctica. Condițiile au fost grele, dar a fost spectaculos. Aveam opt ore de teren, am mers ore în șir pe jos. Căram probele de zăpadă, gheață, sol. Serile lucram în laborator și până la miezul nopții. Scopul a fost acela de a identifica comunitățile microbiene din habitatele antarctice din sol, gheață, ghețari și modificările care intervin în timpul încălzirii și din cauza poluării", a precizat la o conferință de presă liderul expediției, Cristina Purcărea, cercetător gradul I.
 
Coordonatorul expediției, Cristian Coman, a afirmat că au încercat să trăiască și să exploreze la maximum acele ținuturi.
 
Expediția a fost organizată de către Institutul Național de Cercetare - Dezvoltare pentru Științe Biologice (INCDSB) București, aflat în coordonarea Autorității Naționale de Cercetare Științifică și Inovare, în parteneriat cu Institutul Coreean pentru Cercetări Polare.
 
Sursa: agerpres.ro
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii