Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
22:24 23 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Trei comisari de la Garda Financiară şi un avocat, trimişi în judecată

ro

17 Jun, 2013 10:45 1477 Marime text
Procurorii din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie au dispus trimiterea în judecată a inculpaţilor:


ARDEIAŞ LIVIU, avocat în cadrul Baroului Teleorman, arestat preventiv în lipsă în altă cauză, în sarcina căruia s-au reţinut două infracţiuni de evaziune fiscală şi anume: infracţiunea de sustragere de la îndeplinirea obligaţiilor fiscale prin omisiunea evidenţierii în totalitate, în actele contabile ori în alte documente legale, a operaţiunilor comerciale efectuate şi a veniturilor realizate şi infracţiunea de a nu reface, cu intenţie, documentele de evidenţă contabilă distruse, în termenul înscris în documentele de control,


PUIU AUREL, comisar şef secţie Garda Financiară Teleorman, TĂNĂSESCU CANTEMIR-CONSTANTIN, comisar superior la Garda Financiară Teleorman şi PANĂ MARIN, comisar la Garda Financiară Teleorman, în sarcina cărora s-a reţinut infracţiunea de abuz în serviciu împotriva intereselor publice, în formă calificată.


În rechizitoriul întocmit, procurorii au reţinut următoarea stare de fapt:


În perioada 2006 – 2012, inculpatul Ardeiaş Liviu, în calitate de avocat în cadrul Baroului Teleorman, nu a înregistrat în evidenţa contabilă a cabinetului său de avocatură veniturile realizate din activitatea de avocat, cauzând, prin aceasta, un prejudiciu în dauna bugetului de stat în sumă de 7.573.767 lei, reprezentând impozit pe profit şi TVA.
De asemenea, în cursul anului 2010, cu ocazia unui control efectuat la cabinetul de avocatură al inculpatului Ardeiaş Liviu, reprezentanţii Gărzii Financiare Teleorman au constatat că acesta nu are o evidenţă contabilă şi i-au solicitat să refacă evidenţa contabilă, însă Ardeiaş Liviu nu şi-a îndeplinit această obligaţie.
Cu ocazia efectuării cercetărilor într-o altă cauză penală, în care era cercetat şi Ardeiaş Liviu, în cursul anului 2012, procurorii au solicitat Gărzii Financiare efectuarea unor controale de specialitate privind activitatea cabinetului de avocatură al inculpatului Ardeiaş Liviu. Această solicitare a fost repartizată Gărzii Financiare Teleorman, însă inculpaţii Puiu Aurel, comisar şef secţie Garda Financiară Teleorman, Tănăsescu Cantemir-Constantin, comisar superior la Garda Financiară Teleorman şi Pană Marin, comisar la Garda Financiară Teleorman, deşi li s-a solicitat în mod repetat de către procurori să transmită rezultatele controlului, nu şi-au îndeplinit atribuţiile de serviciu şi au transmis DNA o sesizare penală prin care s-au rezumat să constate doar infracţiunea de refuz de a reface evidenţa contabilă, fără să răspundă şi cu privire la cerinţele dispuse de procuror.


Ministerul Finanţelor Publice – Agenţia Naţională de Administrare Fiscală s-a constituit parte civilă cu suma de 7.573.767 lei.
În vederea recuperării acestui prejudiciu, procurorii au instituit sechestru asigurător asupra bunurilor şi conturilor inculpaţilor Puiu Aurel, Ardeiaş Liviu şi Tănăsescu Cantemir-Constantin.


Facem precizarea că inculpatul Ardeiaş Liviu a mai fost trimis în judecată de procurorii DNA în cursul acestui an (comunicatul nr. 323/VIII/3 din 11 aprilie 2013) iar prezentul dosar penal s-a constituit prin disjungere din cauza în care a fost trimis în judecată iniţial. În acest din urmă dosar, la data de 15 octombrie 2012, Curtea de Apel București a dispus față de inculpatul Ardeiaș Liviu arestarea preventivă în lipsă pe un termen de 30 de zile de la data punerii în executare a mandatului.

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii