Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
06:51 24 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Trăsnăile Google. Azi este omagiat farmacistul Wilbur Scoville. A inventat măsurarea iuțelii ardeiului

ro

22 Jan, 2016 03:58 2272 Marime text
“Oamenii știu despre calitățile ardeiului cu mult înainte de a ajunge Columb în America. Înainte de Wilbur Scoville, cu toate acestea, nimeni nu știa cum să măsoare ,<<iuțeala ardeiului>>”, scrie în motivația deschiderii paginii de start a motorului de căutare Google de echipa Doodle.
Tocmai de aceea echipa Doodle a considerat că este nevoie de prezentarea Scalei Scoville, ca o recunoaștere a acestor merite.
 
Wilbur Scoville s-a născut pe 22 ianuarie 1865, în Bridgeport, Connecticut.
 
Wilbur Scoville a inventat în 1912 o metodă de a măsura concentraţia de capsaicin din alimentele picante, modelul creat de el purtând astfel , de mai bine de 100 de ani, numele de Scala Scoville, scrie România Tv.
Scala Scoville este instrumentul de măsurare a iuţimii ardeilor şi a altor alimente picante. Unitatea de măsură este SHU (Scoville heat unit - unitate de iuţime Scoville).
Cum funcţionează Scala Scoville:
- Se extrage o cantitate de alcool din uleiul de capsaicin obţinut din ardeii uscaţi;
- Se prepară o soluţie de zahăr şi apă;
- Soluţia dulce se amestecă treptat cu extractul de alcool până când un grup de degustători (de obicei 5) nu mai simt gustul iute;
- Gradul de diluare (dat de cantitatea de apă cu zahăr adăugată) indică poziţia pe scara Scoville.
- Spre exemplu, un ardei gras sau un ardei dulce va avea 0 pe scară Scoville (nu a fost detectat un gust picant). Cei mai iuţi ardei, precum habaneros şi nagas, au un scor de peste 200.000 pe scara Scoville. Asta înseamnă că extractul obţinut din aceşti ardei trebuie diluat de peste 200.000 de ori pentru a nu se simţi gustul iute.
Un minus al acestei metode este acela că se bazează pe subiectivitatea oamenilor.

 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii