Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
06:48 29 03 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Arafat „Traseele pe care le urmărim acum sunt, de regulă, cele pe care pilotul le practica”

ro

09 Aug, 2015 17:41 1511 Marime text
 
Secretarul de stat în Ministerul Afacerilor Interne, șeful Departamentului pentru Situații de Urgență, dr. Raed Arafat, a afirmat astăzi, la Predeal, că pilotul planorului dispărut este căutat în continuare cu avioane, elicoptere și parapante, în calculul traseelor de căutări fiind folosită și o fotografie a planorului realizată de la sol în ziua respectivă, înainte de dispariția acestuia.

Dr. Arafat a precizat că informația e că planorul a trecut prin zona respectivă unde a fost realizată fotografia, însă nu se știe momentul prăbușirii. Efectivele implicate în căutare acordă o atenție mai mare zonei respective, însă trebuie avut în vedere și că dispariția planorului ar fi putut avea loc la câteva ore după acel moment, la sute de kilometri distanță, informează Agerpres.

„Nu putea să fie alt planor (n.r. în fotografie) decât cel pe care îl căutăm. Poza ne îndeamnă să căutăm mai atent. A fost analizată și chiar dacă nu e foarte clară poza, cel mai probabil e un planor acolo (n.r. în fotografie) și e cel pe care-l căutăm. Experții sau salvamontiștii au recunoscut exact zona și e normal să fie căutarea acolo. Nimeni nu știe momentul în care planorul a căzut. Poate să fie în primele minute, sau în câteva ore. În zona asta, sau la distanță de câteva sute de kilometri", a spus el.

El a mai arătat că în acțiunea de căutare sunt luate în calcul trei trasee ipotetice alcătuite în funcție de analiza evoluției vremii în ziua dispariției planorului, când au fost fenomene meteo nefavorabile pe anumite zone din arealul de căutare. De asemenea, în căutare sunt folosite și informațiile oferite de familia planoristului despre traseele de zbor obișnuite ale acestuia. "Ne-am întâlnit cu fiul pilotului, iar traseele pe care le urmărim acum sunt, de regulă, cele pe care pilotul le practica când zbura. Toate datele noastre cunt corelate cu ce știe familia despre comportamentul de zbor al pilotului", a menționat dr. Arafat.

Totodată, el a subliniat că acțiunile de căutare vor continua și în zilele următoare, atât timp cât există speranța minimă că planoristul se află în viață.

„Au fost mai multe acțiuni de căutare în dimineața acestei zile. Și cu avioane și cu elicoptere, dar și cu parapante în anumite zone din Brașov. Sunt mai multe trasee în verificare. Sunt mai mule zone, trasee dificile. Unul dintre trasee e în Buzău, iar altul la Zărnești. De asemenea, i s-a solicitat și Inspectoratului de Urgență din Sibiu să se implice pe zona Făgăraș. (...) Sunt acțiuni de căutare cu parapante, personal de jandarmerie montană și de la Salvamont. Poliția desfășoară o activitate amplă de colectare de date și de informare. Unii ciobani de la Vama Buzăului au dat informații cu ce au văzut care ne îndeamnă să facem și acolo căutări mai ample", a mai spus Arafat, conform Agerpres.

În seara zilei de 6 august, în jurul orei 21,50, Inspectoratul pentru Situații de Urgență Brașov a fost sesizat de ROMATSA despre faptul că un planor care a decolat în jurul orei 12,30 din zona Aerodromului Ghimbav nu a mai revenit la bază.

Căutările pilotului planorului dispărut pe 6 august vor continua și duminică, din dispoziția viceprim-ministrului pentru securitate națională Gabriel Oprea, acestea urmând a fi extinse și în județul Buzău, a informat un comunicat al Ministerului Afacerilor Interne.



Sursa: Agerpres
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii