Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
06:20 20 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Traian Băsescu România revine în rândul ţărilor cu un deficit în parametri acordului de la Maastricht

ro

26 Apr, 2013 18:54 1219 Marime text
Preşedintele Traian Băsescu susţine, la ora 18.30, o declaraţie de presă, la Palatul Cotroceni.


- O să pornim de la câteva formulări ale mele, care mi-au adus multe critici şi pe care după câţiva ani aş vrea să le explic. Vă aduceţi aminte de omul gras care era statul şi stătea în spatele unui slab şi firav, care erau cei ce produceau în economia românească. Vă aduceţi aminte de 10 mai 2010, ziua în care am anunţat măsurile de austreitate în vederea redobândirea echilibrelor macroeconomice ale ţării, anunţ care în mare parte s-a realizat.
Este vorba de momentul de criză 2010, când aproape nu ne mai puteam împrumuta pe pieţele internaţionale. Dobânzile la care ne împrumutau erau extrem de ridicate, mult peste 8-9 procente la credite pe termen scurt. de asemenea, UE intrase şi ea în criza datoriilor. România era în situaţia în care trecea printr-o reducere bruscă a investiţiilor străine, iar remiterile românilor care lucrau în străinătate se reduseseră aproape la jumătate.
- În 2008 s-au folosit discreţionar banii bugetului de stat, pentru a câştiga voturi. După 2008 a urmat intrarea în criză profundă, care ne-a dus la un deficit de 9 la sută. Prăbuşirea economică s-a manifestat virulent în 2009, ducând la o creştere negativă a PIB, cu 6,6. Astfel, măsurile din 2010 deveniseră inevitabile. 5 mai 2010 a fost o zi care mi-a adus şi ură şi supărare şi pierderi politice uriaşe mie, premierului Boc şi guvernului lui. Am încercat atunci să evităm mărirea taxelor, a fiscalităţii.

Pot să vă spun acum, când putem discuta mai la rece, să vă spun obiectivele noastre de atunci. reducerea deficitului, bugetar, menţinerea locurilor de muncă, restabilirea credibilităţii României pe pieţele internaţionale şi rebodândirea respectului pentru noi, fiindcă o ţară care se împrumută în străinătate pentru a plăti pensii şi salarii, îşi piede mult din credibilitate. Din acel 5 mai, până de curând, a fost o perioadă extrem de grea. o dată cu măsurile severe de austeritate, ca măsuri de susţinere a economiei în această perioadă de austeritate, am conveniot cu guvernul Boc creşeterea sumelor alocate pentru investiţii, din bugetul de stat. Veţi constata că în 2011 România a alocat 5,8 % din PIB pentru investitţii. Era una din măsurile prin care să încercăm reluarea trendului de creştere economică.

O altă măsură asumată a fost reducerea personalului bugetra, iar acest lucru reclama să găsim soluţii pentru ca cei disponibilizaţi să se îndrepte către zona privată. În paralel au fost adoptate foarte multe măsuri mărunte: garanţii pentru credite pentru persoane fizice care vroiau să-şi deschidă o afacere, programul Prima Casă, programul Rabla, etc.

- În acest moment, România revine în rândul ţărilor cu un deficit în parametri acordului de la Maastricht. Acest lucru se datorează în primul rând sacrificiilor pe care cetăţenii români l-au făcut
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii