Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
07:11 19 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

UPDATE2. Declarații dure și contre Traian Băsescu participă la analiza celor zece ani de mandat în fruntea statului

ro

17 Apr, 2015 21:10 1609 Marime text
Fostul preşedinte Traian Băsescu participă, la această oră, la Realitatea TV, la emisiunea "Realitatea românească", moderată de jurnalistul Octavian Hoandră. Invitaţia de a participa la emisiunea "Realitatea românească" i-a fost adresată fostului şef de stat joi, însă acesta a confirmat participarea vineri seara, în jurul orei 19:30.

"De regulă, despre mandatul meu discută mulţi care ştiu mai mult sau mai puţin ce s-a întâmplat în ultimii 10 ani. Eu nu mă dezic de oameni, mă dezic de atitudini. Nu o să accept niciodată că ideea că un preşedinte de ICCJ se duce la bilanţul DNA şi spune că suntem pe aceeaşi baricadă în lupta anticorupţie. Judecătorul nu e pe nicio barciadă, e un dumnezeu care nu e pe baricada nimănui. Nu o să-mi asum că am fost cel care a numit procurori care spune 'Dacă e nevoie, arestăm 1.000 de oameni'. Procurorul nu arestează. Eu sunt cel care susţine da, am contribuit la construcţia unei justiţii puternice, dar departe de a fi perfectă la acest stadiu, dar nu am auzit în mandatul meu procuror să spună 'Dacă e nevoie, arestăm 1.000 de oameni'. Nu! Distorsionezi instituţia. Când eu auzeam pe stadioane 'Băsescu la puşcărie!', ce vă imaginaţi? Că eram un om de cocă? Aveam şi eu reacţiile mele. De regulă, am utilizat informaţii de la serviciile de informaţii când atenţionam pe unul sau pe altul.

Domnule Rogozanu, cum puteţi să faceţi propagandistic afirmaţia Băsescu şi Mircea Badea au aceleaşi obiective? Personal, nu mă uit la acest post. Îl consider un post anti-naţional. Vă recomand să vă uitaţi mai puţin la Antena 3", a spus Traian Băsescu în emisiune.

UPDATE 21.38


Traian Băsescu: Nu spun că justiţia nu e bună, am spus tot timpul că am încredere în justiţie. Domnule Hoandră, exageraţi. Eu taxez schimbarea de politică. Voiculescu, 10 ani a fost judecat în libertate, Remeş, judecat în libertate, Mureşan, la fel, Fenechiu, la fel, Năstase a fost judecat în libertate. Asta spun, un spectacol inutil. Ce cred că nu se înţelege acum şi voi pleda cât timp voi mai fi interesat de viaţa politică din România: în momentul în care ai ajuns la instituţii extrem de puternice - ICCJ, ANI, DNA, SRI - echilibrul între aceste instituţii care înseamnă statul şi cetăţeanul care stă în faţa lor, acuzat de ele, eventual, nu se poate face decât respectând dreptul omului. Mă surprinde... Legat de justiţie, s-a întâmplat ceva: o explozie a ideii arestăm omul. Când ai ajuns să ai instituţii atât de puternice în raport cu omul, drepturile omului rămân singura lui pavăză. Nu a-l umili. Scoaterea lor din DNA cu cătuşe, la ore de vârf... Nu-i îngrădi libertatea... Cu atâtea instituţii pe el... De multe ori i-am atenţionat discutând cu procurorul-şef DNA, cu procurorul general, să nu dea drumul la stenograme.

UPDATE2 ora 22.37


Băsescu: Eu am cerut tot timpul să se facă, oricărui premier, nu numai lui Boc... Preşedintele are o certă legitimitate care vine din vot, şi atunci e bine să se adreseze public, spunând ce consideră că e bine şi ce nu e bine. Să-mi arătaţi câţi km de autostradă în 3 ani a contractat Guvernul Ponta şi câţi, în 3 ani şi 4 luni, Guvernul Boc? Măcar Băc a lăsat 300 km de autostradă. De pe urma lui Ponta nu ştiu ce o să rămână...
 
Proiecte extrem de importante: faptul că România e mult mai sigură din punct de vedere militar. Nu sunt probe că au existat închisori CIA în România.
 
Eu nu am jignit până nu am fost jignit. M-am simţit jignit.
 
Aveţi o ţară mult mai sigură decât în 2004. Nu e uşor, dar e extrem de important să-ţi faci mandatul pentru că, altfel, o să vină mâine unul să spună 'Preşedintele stă prost în sondaje, să facem referendul şi să schimbăm preşedintele!'. După abordarea asta, Hollande trebuia să plece de mult. Numai nişte mameluci politici au putut gândi 'facem referendum, îl schimbăm'. Luaţi orice preşedinte, după câţiva ani, cade sub 50%.
 
Rareş Bogdan: Aţi ştiut de ceea ce se întâmplă la ANRP?
 
T. Băsescu: Cum vă imaginaţi că aş fi ştiut şi nu se întâmpla nimic? În 2010, a venit la mine Udrea şi mi-a spus 'În lumea politică se vorbeşte foarte mult despre nereguli la ANRP'. Am chemat instituţiile să culeagă informaţii. În 2011 a fost primul rezultat. Pe urmă, instituţiile au rămas să supravegheze acest proces. Asta e ce ştiu. În calitate de preşedinţe, nu am primit nicio informaţie de la nicio instituţie că la ANRP se fac nereguli.
 
R. Bogdan: Aţi ştiut că Dorin Cocoş e una dintre verigile importante dintre şefii ANRP şi cei care încasau milioane de euro din retrocedări.
 
T. Băsescu: Nu, dacă aş fi ştiut, aş fi informat instituţiile statului.
 
Susţin categoric că nu s-a respectat Constituţia României din '91 care interzicea magistraţilor să fie ofiţeri acoperiţi. Au fost racolaţi. După ce am venit în funcţia de preşedinte, am cerut instituţiilor să renunţe la ofiţerii acperiţi din Justiţie. Ce s-a întâmplat, nu ştiu.
 
R. Bogdan: Udrea e vinovată?
 
T. Băsescu: Nu. Sunt convins că nu a luat geanta cu 900.000 de euro. Refuz să cred că putea să o primească în Cabinet. Convingerea mea e Georgescu şi nici Bica nu au luat mită în calitatea pe care au avut-o acolo.
 
Am trecut printr-o înscenare la PNA, în 2003. Acolo era un expert care era salariat al PNA-ului şi a făcut o expertiză în care constata două lucruri: că s-a produs o pagubă de 500 mil. de dolari şi că s-a făcut o fraudă de altă jumătate de milion de dolari. Expertul era un fost salariat al DNA, în subordinea procurorului, şi a dat procurorului ce a vrut să primească. A vrut să primească pagubă, pagubă au primit.
 
(...)
 
Am înţeles că, după evaluarea expertului, terenul de la Plumbuita costă 280 euro mp. Am căutat şi eu la notari preţul. Acela e preţul pe care statul îşi încasează taxele. În ianuarie 2011, preţul în grila notarilor, era 485 euro, faţă de 280. În raportul expertului DNA, mp la Plumbuita costa 280 euro, în grilă era 485 euro mp. În rest, Dumnezeu ştie! Nu ştiu mai mult!
 
Acum nu sunt arestaţi pentru că sunt vinovaţi - Udrea, Georgescu, Bica. Judecătorii care au decis arestarea nu au decis că sunt vinovaţi, au decis că e necesar arestul preventiv pentru a nu compromite probele. Probele se duc când începe procesul. Parchetul încă nu a trimis rechizitoriul la instanţă. Oamenii arestaţi preventiv încă nu sunt vinovaţi. Când judecătorul o să spună 'Sunt vinovaţi!', nu o să contest.
 
Pe mine mă surprinde că dintr-o dată au apărut astfel de informaţii despre care eu nu am ştiut nimic. Mi se pare foarte ciudat (că informaţiile au apărut după ce T. Băsescu a plecat de la Cotroceni. n.r.). Nu am ţinut pe lângă mine oameni despre care am ştiut că sunt corupţi. Când au ajuns înregistrarile la DNA, după 3 zile l-au arestat pe fratele meu.
 
R. Bogdan: Despre condamnarea lui Năstase în "Trofeul Calităţii". Aţi făcut vreo presiune ?
 
T. Băsescu: E ridicolă întrebarea.
 
R. Bogdan: V-aţi bucurat când a fost condamnat?
 
T. Băsescu: Nu.
 
Despre ofiţerii acoperiţi din presă:
 
T. Băsescu: Când afirmaţia e făcută de şefi de serviciu, eu e să spun? Deocamdată, citez şi eu din Maior... Mie serviciile mi-au fost extrem de utile şi au rămas foarte puternice. E un lucru excepţional. Având în vedere forţa e care o au, trebuie instituit un sistem de control mult mai eficient. În orice ţară civilizată, controlul serviciilor secrete îl face Parlamentul. (...) E extrem de important ca, prin modificarea legislaţiei, serviciile secrete să fie controlate. Tentaţia unui serviciu necontrolat este să acapareze informaţie. Depinde ce atribuţiuni dai comisiei de control prin lege. Georgian Pop, foarte tare!
 
Serviciile secrete trebuie să fie controlate.
 
R. Bogdan: Aţi avut încredere 10 ani în Coldea şi în Maior... Au reformat sistemul, SRI-ul... Atunci au fost buni, acum nu mai sunt?
 
T. Băsescu: De ce mergeţi la speculaţii ieftine? Vă duceţi la speculaţii mărunte... În 2006, am primis la Parlament tot setul de legislaţie pentru Serviciile secrete. Nimeni nu a vrut să le ia măcar în dezbatere. Probabil în 2006 nu-mi puneam problema că sunt atât de puternice încât trebuia să existe control. E bine că au forţă, numai că trebuie cineva să ştie ce fac.
 
R. Bogdan: Nu e ciudat când Udrea, în ultimele apariţii publice din libertate, ataca în forţă SRI?
 
T. Băsescu: Îi spuneam 'Elena'. Nu discut subiectul acesta.

Cozmin Guşă: Băsescu şi-a asumat o datorie faţă de români de două ori la rând: în 2004 şi în 2009. Sunt parţial responsabil de primul său mandat. Analizăm, azi, 10 ani de România. Iau trei capitole: intern, extern şi personal.

T. Băsescu: Eu nu am avut prieteni ziarişti... Nu i-am chemat la cafele... Când accept să merg la o emisiune, merg şi îi accept aşa cum sunt: unii ostili, unii inteligenţi, alţii proşti de tot.

R. Bogdan: Decizia tăierii pensiilor...

T. Băsescu: Nu s-a tăiat nicio pensie!

R. Bogdan: Când vedeţi banii scurşi la Cocoş, Stelian...

T. Băsescu: În afară de Cocoş, nu-l cunosc pe niciunul. Nu am fost cu Udrea şi Cocoş în Dubai.

Despre situaţia din Republica Moldova:

Moldova mai poate ajunge în UE doar prin unire cu România. Depinde de oamenii politici din fruntea ţării. Dacă vor cetăţenii din Rep. Moldova, că românii vor. Asta e problema. Moscova nu va mai da drumul nici Ucrainei, nici Moldovei spre UE.

(...)

T. Băsescu: Sunt 4 coduri noi pentru Justiţie, aveţi o nouă Lege a pensiilor, o Lege a salarizării. În România s-a liberalizat piaţa forţei de muncă. După mine, asta a redus la maxim şomajul.

R. Bogdan: Despre "jaful" de la Loterie. N-aţi fost informat de Servicii?

T. Băsescu: Nu şi, atât cât am fost informat, am fost informat până la transmiterea... DNA face anchetă la Loterie.

R. Bogdan: De finanţarea campaniei din 2009 aţi fost informat?

T. Băsescu: Da, este în Monitorul Oficial. Nu ştiu (că o parte din bani au fost mita din dosarul "Microsoft", n.r.).

Niciodată nu am atacat DNA şi SRI. Pot ataca atitudini, dar nu instituţii.

 
 
 Sursa: realitatea.net
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii