Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
22:18 28 03 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Traian Băsescu despre „spectacolul cătușelor” Arestările preventive „încalcă orice normă a drepturilor omului”

ro

06 Apr, 2015 20:44 1309 Marime text
Fostul președinte Traian Băsescu a vorbit, invitat la emisiunea „X-press” difuzată de B1Tv, despre „spectacolul cătușelor” pe care DNA l-a oferit în ultimele luni publicului. Băsescu afirmă că arestările preventive „încalcă orice normă a drepturilor omului”, criticând dur afirmația președintei ÎCCJ, Livia Stanciu, potrivit căreia Curtea Supremă va fi un partener al DNA.

„Există multe probleme în justiție (...) Niște ziariști nu sunt opinia publică și eu cred că sunt ziariști care intoxică opinia publică . Sunt și destui oameni care îi cred. În mandatele mele, crearea unui sistem care să se îndrepte către statul de drept a fost un obiectiv major, nu pot să zic că am făcut ceva. Am stimulat. Parte din ei i-am ales. La ultima numire n-am mai putut că a trebuit să partajez cu Potna numirile.

Văd niște efecte ale noului Cod Penal și niște excese ale procurorilor cu arestările preventive. Mă uitam, stăteam ca om care știe ce înseamnă forța statului când se așează pe unul, un om căruia i-au pus cătușele, la sfârșitul mandatului meu au fost foarte multe denunțuri, dar în timpul mandatului meu nu prea au fost, (...)

Este un tip de justiție care se face sub o presiune formidabilă. Gândiți-vă la un om care a fost reținut și urmează să fie dus a doua zi la ÎCCJ pentru arestare. Ce se întâmplă automat? E primit cu un cortegiu de presă și cu informațiile toate date presei pentru ce e chemat omul. Deci, pregătirea reținerii se face prin mijloace necinstite, e necinstit să faci așa ceva unui om care e liber, nu e condamnat. Se stă 24 de ore, de regulă se ieșea cu cătușele la mâini la emisiunea unui anumit realizator, un element de presiune formidabilă. Se duce la ÎCCJ, dar delațiunile se răspândesc în presă și judecătorul e în fața opiniei publice.  Cine a creat isteria în opinia publică? Procurorii care dau din dosare, avocații n-o fac. Un alt element de presiune: un om care a fost arestat are pe cap procurorul DNA de caz, Curte de Conturi, SRI, presă, n-are nicio șansă.

Denunțul a dobândit valoare de probă aproape. E aproape probă. Ori, eu nu pentru tipul acesta de justiție am luptat și nu s-a întâmplat până cu două luni înainte de terminarea mandatului meu. Codurile intraseră în vigoare la 1 ianuarie. Știți cum văd eu omul care e dus la arestare? Ca pe o muscă care are toată greutatea instituțiilor statului pe el. Am văzut declarația președintei ÎCCj că vor fi un partener al DNA. Zău? Păi, un inculpat care are pe cap procuror, DNA, SRI, ÎCCJ, nu vă supărați, ce șanse mai are omul ăsta? Ce șanse mai are un om care are instituțiile astea pe el și se duce la ÎCCJ știind că președinta a spus că suntem partenerii DNA-ului? N-are nicio șansă. Nu exclud posibilitatea să se creeze condamnări nedrepte. Cei care trebuiau să tempereze lucrurile erau judecătorii, nu ÎCCJ vine și spune noi suntem partenerii voștri. Luați 3 delațiuni și băgați-l la beci până recunoaște delațiunile. La Șova, care au distrus probe, e elementară că te duce la arest, sau la Vâlcov, de care îmi pare rău că-l știu de când era copil, îi găsești tablourile ascunse, nu mai ai ce să îi faci. Dar arestările în vederea obținerii mărturisirii înalcă orice normă a drepturilor omului”, a declarat Băsescu.

Fostul șef al statului a declarat că în timpul mandatului său nu se întâmplau astfel de „abuzuri”, referindu-se la arestările preventive.
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii