Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
16:23 21 05 2019 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Tragedii care au zguduit omenirea. 74 de ani de la scufundarea navei Struma. Plecase din Constanța cu 769 de evrei la bord

ro

24 Feb, 2016 05:26 2050 Marime text
 
Astăzi se împlinesc 74 de ani de la scufundarea navei Struma în largul Portului Istanbul. Vasul de pasageri părăsise, la începutul lunii decembrie 1941, Portul Constanţa cu 769 de oameni la bord, evrei români, care căutau refugiu în Palestina.
Pe 24 februarie 1942, vaporul a fost torpilat şi scufundat de un submarin. Toţi pasagerii aflaţi la bord au murit, cu excepţia unuia singur.

Cum a fost posibil
La începutul anilor ’40, situaţia evreilor din România se agravase, ca urmare a legilor rasiale şi ameninţării Germaniei naziste. Majoritatea evreilor doreau să emigreze în Palestina, aflată atunci sub mandat britanic, dar Marea Britanie se opunea, considerând că aceasta va duce la tulburări în Orientul Apropiat, prin sporirea ostilităţii populaţiei arabe. Cu toate acestea, între 1938 şi 1940, 25 de nave reuşiseră să plece din porturile româneşti cu destinaţia Palestina. În anii care au urmat (1940-1944) au putut pleca alte vase, patru dintre ele au ajuns la destinaţie („Morina“, „Bulbul“, „Cazbek“ şi „Patria“), iar două („Struma“ şi „Mefkure“) au fost scufundate în Marea Neagră, împreună cu toţi cei aflaţi la bord. Tragedia vasului „Struma“ a devenit foarte cunoscută prin prisma faptului că, dintre cei 769 de pasageri (dintre care peste 70 de copii), nu a existat decât un singur supravieţuitor, David Stoliar, pe atunci un tânăr în vârstă de 19 ani.
 
Vasul „Struma“ era un vechi barcaz bulgar cumpărat de organizaţiile evreieşti, care naviga sub pavilion panamez şi care trebuia să asigure o singură traversare până în Palestina. Avea un echipaj foarte slab instruit şi o dotare insuficientă pentru călătoria plănuită; căpitanul nu era pregătit pentru navigaţia de larg şi pentru navigaţia astronomică, îi lipsea până şi sextantul, busola era rudimentară. De asemenea, îi lipseau total mijloacele de radiocomunicaţii. Vasul avea doar doua bărci de salvare pentru cei 769 de pasageri, evrei din România, majoritatea intelectuali. Cu toate aceste neajunsuri, „Struma“ a plecat din portul Constanţa în ziua de 12 decembrie 1941, la orele 14.30. Fără vize pentru Turcia sau Palestina, evreii de pe „Struma“ s-au văzut repede blocaţi în faţa Istanbulului, unde au rămas 71 de zile. La 24 februarie 1942, vasul a fost scufundat, cu tot cu cei aflaţi la bord, fiind lovit de o torpilă lansată de un submarin sovietic. La bord erau multe familii, bunici, părinți, nepoți, copii. Un singur pasager a supravieţuit: David Stoliar, care avea 19 ani.
 
Stoliar a murit acum doi ani
David Stoliar, singurul supravieţuitor român al celui mai mare dezastru maritim civil din cel de-al Doilea Război Mondial, a murit la data de 1 mai 2014, iar decesul acestuia a primit puţină atenţie. Astfel, publicaţia The New York Times, care a aflat abia recent despre decesul românului David Stoliar, a pregătit un necrolog.
 
„Pentru mai mult de o jumătate de secol, David Stoliar a rămas un martor tăcut la cel mai mare dezastru maritim civil din al Doilea Război Mondial, singurul supravieţuitor dintre aproape 800 de evrei care au fugit de Holocaustul din România la bordul unei nave de refugiaţi excluşi din Palestina, internaţi de Turcia luni bune, prinşi în derivă fără putere şi torpilaţi de un submarin sovietic în Marea Neagră în 1942“, spun cei de la The New York Times.
„Domnul Stoliar a murit la data de 1 mai 2014, la casa sa din Bend, Ore. (n.r. Oregon, SUA), la vârsta de 91 de ani, potrivit spuselor soției sale, Marda. Ştiri legate de moartea sa nu au fost relatate pe larg, însă un material scurt a apărut în The Oregonian. Pierderea «Struma» şi supravieţuirea domnul Stoliar au fost în mare parte necunoscute, până la începutul secolului, când el a vorbit cu un reporter al The New York Times“, mai spun jurnaliştii.
Foto: Memorialul victimelor de pe Struma din Așdod, Israel.


 

Ti-a placut articolul?

Comentarii