Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
03:43 20 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

„Tornadele“ de pe litoral au fost, de fapt, trombe marine. Ce sunt aceste fenomene (video)

ro

16 Jul, 2013 20:09 4477 Marime text
Pe litoralul Mării Negre a avut loc, marţi, un fenomen meteorologic mai puţin cunoscut, pe care mulţi dintre noi l-am numit „tornadă”, datorită formei turbionale formate deasupra mării din apă.

Aceasta a fost, de fapt, o trombă marină. Întâlnite frecvent în Marea Mediterană şi în Oceanul Atlantic, acestea sunt mai puţin numeroase în Marea Neagră. Ştiri pe aceeaşi temă VIDEO Fenomen meteorologic extrem: turiştii au filmat o tornadă la Vam... Tromba marină este un fenoment constituit dintr-un turbion de vânt, de cele mai multe ori foarte puternic, manifestat printr-o coloană noroasă, cu formă de pâlnie, care antrenează particulele de apă ridicate la suprafaţa mării. Fenomenul este adesea asociat cu norul Cumulonimbus, care este un gen de nori de mari dimensiuni care e pot dezvolta pe verticală până la 15 – 17 kilometri.

„De fiecare dată când veţi vedea astfel de nori pe litoral, aproape de fiecare dată veţi vedea şi-o trombă marină”, explică specialiştii. O trombă marină durează în medie 4 minute Deşi sunt mai puţin periculoase decât tornadele, trombele marine sunt interesante din punct de vedere ştiinţific şi, în multe cazuri, neobişnuite ca fenomen. Durata unei trombe marine din Europa oscileaza între 2 şi 20 minute, iar în medie aceasta are o durată de 4 minute. Există însă şi specialişti care susţin că o trombă marină poate să dureze şi 45 de minute. Mai mult, există mărturii ale unor persoane care chiar au asistat la astfel de fenomene de lungă durată. Spectaculoasele trombele marine sunt fenomene de temut pentru marinari întrucât acestea reprezintă un real pericol pentru ambarcaţiuni, dar şi pentru sănătate. Astfel, dacă stai prea aproape de o astfel de „tornadă” poţi întâmpina dificultăţi respiratorii şi chiar spargerea timpanelor.

Citeste mai mult pe : Adevarul.ro
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii