Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
21:34 19 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Topul transparenței Constanța, în topul rușinii la nivelul instituțiilor publice

ro

30 Nov, 2014 10:01 1309 Marime text
Instituţiile, autorităţile statului nu se grăbesc să răspundă atunci când primesc întrebări referitoare la propria lor activitate. Mai mult, există şi acum, aproape de finele anului 2014, nu mai puțin de 7 ministere care nu au finalizat rapoartele de activitate pentru anul 2013. Şi regăsim aici domenii importante precum: cultură, economie, mediu, tineret și sport, justiție, educație, finanțe.

Alianţa pentru o Românie Curată a iniţiat un proiect de monitorizare a respectării transparenţei la nivelul instituţiilor publice. Am luat ca reper publicarea rapoartelor anuale de activitate, obligaţie stipulată de Legea 544/2001. Aceste rapoarte sunt instrumente utile prin care cetăţenii pot evalua activitatea instituţiilor publice, deoarece conţin obiectivele ce trebuiau atinse, indici de perfomanţă, cu prezentarea gradului de realizare a acestora; programele desfăşurate, raportarea cheltuielilor.

Rapoartele pot fi publicate pe site-urile oficiale ale instituţiilor sau pot fi puse la dispoziţie oricărui cetăţean, în urma unei solicitări. România Curată a adresat cereri către instituţiile respective în care am rugat să ne fie transmise rapoartele anuale de activitate pe anul 2013 (documente care, oricum, trebuiau sa fie publice încă din luna martie a acestui an). Dacă raportul a fost publicat pe site, atunci să ne fie furnizat link-ul, în caz contrar să ne fie transmis raportul în format electronic.

Topul Rușinii – primării reședință de județ

Din cele 40 de primării reședință de județ plus București chestionate în legătură cu raportul de activitate pe 2013 doar 18 l-au trimis până la 25 noiembrie, în condițiile în care cele 30 de zile de răspuns expirau la 1 decembrie, ceea ce reprezintă o rată de răspuns de 43 la sută.

NU a publicat nici până astăzi rapoartele de activitate pe anul trecut 13 primării: Alba Iulia, Călăraşi, Constanţa, Sfântu Gheorghe, Târgovişte, Galaţi, Miercurea Ciuc, Drobeta Turnu Severin, Ploieşti, Satu Mare, Suceava, Râmnicu Vâlcea, Vaslui.


Topul rușinii – Consilii Județene

Din cele 41 de Consilii Judetene chestionate în legatură cu raportul de activitate, 18 l-au trimis până la 25 noiembrie, în condițiile în care cele 30 de zile de răspuns expirau la 1 decembrie, ceea ce reprezintă o rată de răspuns de 44 la sută.

În total 12 Consilii Județene NU au răspuns solicitării, și s-a constatat în urma verificării că nici NU au raportul de activitate pe 2013 publicat: Botoşani, Brăila,Braşov, Constanţa, Covasna, Dolj, Harghita, Ialomiţa, Ilfov, Satu Mare, Suceava,Tulcea.


Topul rușinii – Inspectorate Școlare Județene

Din cele 42 de Inspectorate Școlare cărora li s-a solicitat raportul de activitate pe 2013, doar 17  au transmis documentele, ceea ce reprezintă o rată de răspuns de 40 la sută.

În total s-a constatat, în urma verificărilor, că sunt în acest moment 25 de județe ale căror ISJ-uri NU au raportul de activitate pentru 2013. Acestea sunt: Alba, Argeş, Bacău, Brăila, Bucureşti, Buzău, Caraş-Severin, Constanţa, Covasna, Dâmboviţa, Dolj, Giurgiu, Gorj, Hunedoara, Iaşi, Ilfov, Maramureş, Mehedinţi, Satu Mare, Suceava, Teleorman, Timiş, Vâlcea, Vaslui, Vrancea.
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii