Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
14:23 23 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Topul inselatoriilor de pe Internet

ro

16 Sep, 2010 09:58 1123 Marime text

Laboratorul antimalware al Panda Security a intocmit un clasament al celor mai utilizate escrocherii din ultimii ani. Aceste trucuri care profita de increderea utilizatorilor si care sunt inca in circulatie larga au toate acelasi obiectiv - de a frauda utilizatorii cu sume variind intre 500 si cateva mii de dolari.

De regula, aceste escrocherii urmeaza acelasi sablon: contactul initial se face prin e-mail sau prin intermediul retelelor sociale. Potentiala victima este rugata sa raspunda, prin e-mail, telefon, fax etc. Odata ce aceasta momeala initiala a prins, infractorii vor incerca sa castige increderea victimei, in cele din urma solicitand o suma de bani sub un pretext sau altul.

"Ca in toate cazurile inselatoriilor clasice de pe Internet, multi dintre numerosii utilizatori care sunt pagubiti si isi pierd banii sunt reticenti in a raporta aceste infractiuni. Si daca in trecut banii furati erau greu de recuperat, in prezent este si mai greu deoarece urmele infractorilor sunt adesea pierdute pe Web. Cea mai buna aparare este de a invata cum sa identificam aceste inselatorii, pentru a nu pica in cursa", potrivit lui Luis Corrons, director tehnic al Panda Security.

Astfel, Panda Security a conceput un clasament al celor mai frecvente inselatorii din ultimii 10 ani, bazat pe raspandirea lor si frecventa cu care acestea sunt trimise.

1. Scrisorile Nigeriene

Acesta a fost primul tip de inselatorie aparut pe Internet si continua sa fie utilizat pe scara larga de catre infractorii cibernetici si in prezent. Acesta se prezinta de obicei in forma unui e-mail, pretinzand a fi de la cineva care doreste sa scoata dintr-o tara o suma foarte mare de bani (in mod normal, din Nigeria, de unde si numele). Se promite o recompensa substantiala catre cei care il ajuta pe expeditor sa faca aceasta operatiune. La inceput insa, celor care «inghit» momeala li se cere sa prezinte o suma initiala pentru plata taxelor bancare (deseori aproximativ 1.000 de dolari). Odata ce ati platit, contactul dispare si banii se pierd. Citeste mai departe pe http://www.wall-street.ro/articol/IT-C-Tehnologie/92375/Topul-inselatoriilor-de-pe-Internet.html

 

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii