Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
00:03 19 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Teodor Meleșcanu a încheiat seria acțiunilor la dezbaterile generale ale Adunării Generale a ONU

ro

02 Oct, 2018 10:17 705 Marime text
Ministrul afacerilor externe, Teodor Meleșcanu, a avut, în marja participării la dezbaterile generale ale celei de-a 73-a sesiuni a Adunării Generale a ONU, o întrevedere cu Oscar Fernandez-Taranco, Asistentul Secretarului General al ONU pentru Consolidarea Păcii.

 Șeful diplomației române a transmis mulțumiri pentru sprijinul pe care Secretariatul ONU pentru Consolidarea Păcii îl acordă României în timpul mandatului țării noastre la președinția Comisiei pentru Consolidarea Păcii (Peacebuilding Commission – PBC), apreciind rolul semnificativ pe care această colaborare îl are în cadrul activităților acestui organism al ONU.

În același timp, ministrul român al afacerilor externe a subliniat că activitățile Comisiei reprezintă și vor continua să fie un punct principal de interes pentru România, țara noastră având o lungă tradiție de sprijin pentru abordarea multilaterală, pentru dreptul internațional și pentru ONU. Ministrul Teodor Meleșcanu l-a asigurat pe asistentul Secretarului General al ONU pentru Consolidarea Păcii că România va continua să onoreze această tradiție și va rămâne un actor implicat la nivelul ONU, iar organizația va putea și în viitor să conteze pe susținerea țării noastre în activitățile sale.

 Oficialul ONU a apreciat implicarea continuă deosebită a României la nivelul organizației și rolul pe care țara noastră și l-a asumat în domeniul păcii și securității internaționale prin participarea constantă și semnificativă la misiunile ONU de menținere a păcii.

Oscar Fernandez-Taranco a subliniat, în mod deosebit, și activitatea foarte bună a României în timpul mandatului său la Președinția Comisiei pentru Consolidarea Păcii și a asigurat că Secretariatul ONU pentru Consolidarea Păcii va continua să ofere sprijin țării noastre în îndeplinirea obiectivelor acestui mandat.

 Ministrul afacerilor externe, Teodor Meleșcanu, a avut, totodată, o întrevedere cu Wilbur Ross, secretarul american al Comerțului, și cu Wess Mitchell, asistentul pentru afaceri europene și eurasiatice al secretarului de stat al SUA.

 În cadrul întrevederii, partea română a subliniat importanţa candidaturii la OCDE, apreciind, cu această ocazie, susținerea pe care partenerii americani o acordă aderării țării noastre la organizație. În context, ministrul Teodor Meleșcanu a asigurat că România are capacitatea de a contribui la consolidarea organizației.

 Ministrul afacerilor externe a mulțumit secretarului american al Comerțului pentru participarea la Summit-ul Inițiativei celor Trei Mări, desfășurat în România, și pentru interesul deosebit pe care îl acordă acestei forme de cooperare regională.

Înaltul demnitar român a evidențiat, încă o dată, rolul pe care inițiativa îl poate avea în consolidarea parteneriatului transatlantic, mai ales în actualul context global, notând capacitatea acestei forme de cooperare regională de a încuraja o prezență economică sporită a SUA în Europa.

 În cadrul întrevederii, cei doi demnitari au subliniat importanța organizării la București, în anul 2017, a Forumului economic Trade Winds, cea mai mare misiune comercială anuală a Departamentului Comerțului din SUA. În context, s-a amintit că acest eveniment a poziționat România ca centru de interes economic în întreaga regiune.

 De asemenea, în cadrul întrevederii cu Wess Mitchell, asistentul pentru afaceri europene și eurasiatice al secretarului de stat al SUA, ministrul afacerilor externe a reiterat importanța pe care România o acordă Parteneriatului Strategic cu Statele Unite ale Americii. 

Au fost abordate, totodată, modalități de aprofundare a acestuia, mai ales în sfera de securitate și în cea economică. O temă importantă a fost și relația SUA-UE, ministrul Teodor Meleșcanu asigurându-i pe partenerii americani că România rămâne un promotor ferm al relației transatlantice la nivel european.

 Ministrul român al afacerilor externe a subliniat că România va continua să fie un aliat angajat al SUA, în baza valorilor comune, și va continua să susțină interesele regionale de securitate comune.

În același timp, șeful diplomației române a exprimat dorința autorităților române de a consolida poziția României ca pilon de stabilitate și securitate în regiune, precum și necesitatea de a identifica noi proiecte de cooperare cu partea americană, în plan bilateral, regional și multilateral.

De asemenea, șeful diplomației române a avut o întrevedere cu omologul său din Oman, Yusuf bin Alawi bin Abdullah. Cei doi oficiali au avut un schimb de opinii cu privire la evoluțiile din Orientul Mijlociu și au exprimat dorința comună de aprofundare a cooperării la nivel politic și economic între cele două state.

Ministrul Teodor Meleșcanu a prezentat omologului său din Oman oportunitățile de investiții pe care le oferă mediul economic din România și a subliniat deschiderea țării noastre pentru identificarea unor modalități de dezvoltare a cooperării în domeniile IT, agricultură, sănătate, turism, construcții navale.
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii