Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
21:31 28 03 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Temperaturi extreme. Meteorologii prezic până la 60 de grade la soare

ro

25 Jul, 2015 22:31 3209 Marime text
Meteorologii anunță pentru perioada următoare temperaturi greu de imaginat. În acest weekend vom avea temperaturi de până la 39 de grade la umbră, urmând ca de marți valul de căldură să se amplifice în zonele sudice, în centrele marilor orașe temperaturile reale resimțite să fie de până la 60 de grade.
Astăzi, vremea a fost caniculară în cea mai mare parte a ţării. Temperaturile maxime s-au situat frecvent între 35 şi 37 de grade, iar indicele temperatură-umezeală ITU a depăşit pragul critic de 80 de unităţi, mai ales în zonele de câmpie şi de podiş.
Mâine, vremea se va menţine caniculară în Oltenia, Muntenia, precum şi în cea mai mare parte a Moldovei şi Dobrogei. Temperaturile maxime vor atinge frecvent 35...37 de grade, iar indicele temperatură-umezeală (ITU) va depăşi pragul critic de 80 de unităţi.
În judeţele Olt, Teleorman, Giurgiu, Ilfov, inclusiv municipiul Bucureşti, Ialomiţa, Călăraşi, Brăila, Galaţi, Vaslui, precum şi în zona de câmpie a judeţelor Bacău, Vrancea şi Buzău, temperaturile maxime vor fi de 38...39 de grade, iar disconfortul termic va fi deosebit de accentuat.
În regiunile vestice, nordice şi centrale instabilitatea atmosferică va fi accentuată, iar temperaturile vor scădea. Valul de căldură va persista în următoarele zile în regiunile sudice şi estice.
Începând de marți, temperaturile vor înregistra 40-41 de grade la umbră. Aceste temperaturi, coroborate cu umezeala din aer, vor însemna temperaturi în mod real 45, până la 49 de grade la umbră, cu o umezeală relativă foarte mică, în jurul a 30-35%, informează RTV.
În mijlocul orașelor, mai ales în Capitală, temperaturile real resimțite pot depăși 60 de grade la soare. De menționat că temperaturile înregistrate de meteorologi sunt temperaturi  la umbră, la doi metri deasupra pământului, pământ acoperit cu verdeață și departe de toate influențele clădirilor sau a altor factori perturbatori. În schimb, în oraș vorbim de temperaturi foarte ridicate la  nivelul asfaltului.
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii