Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
12:13 23 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Taxe noi pentru persoanele fizice autorizate

ro

18 Apr, 2015 11:44 1103 Marime text
 
România pare să fi devenit ţara micilor întreprinzători. Nu mai puţin de 400.000 de români s-au înregistrat ca persoane fizice autorizate, un record pentru ultimii cinci ani. Unii şi-au transformat pasiunea într-o sursă de venit suplimentar, în timp ce alţii au găsit o cale legală de a evita taxele mari pe muncă, relatează digi24.ro.

Tot mai mulţi români se înregistrează ca persoane fizice autorizate în loc să îşi deschidă societăţi cu răspundere limitată.

În total, avem aproape 400.000 de PFA active în România. E cel mai mare număr din ultimii cinci ani. Majoritatea sunt în IT, servicii şi comerţ. Mulţi români au împrumutat modelul francez - au o slujbă, dar şi o mică afacere de familie pentru a-şi suplimenta veniturile.

De anul viitor însă, salariaţii care au şi un PFA vor plăti pe lângă impozitul pe venit, şi contribuţii sociale pentru activitatea pe care o desfăşoară ca freelancer.

Emilian Duca, expert fiscal: „Sumele plătite ca şi contribuţii de sănătate nu se mai deduc din venitul impozabil, venitul şi contribuţia vor creşte ca pondere în veniturile realizate de aceste persoane”, scrie digi24.ro.

Salariaţii cu PFA, taxaţi mai mult din 2016

- impozit pe venit 16%

- contribuție sănătate 5,5%

- contribuţie pensii 10,5%




Sursa: digi24.ro
Sursa foto: yabiladi.com
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii