Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
11:29 28 03 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

DIICOT Suspecţii de delapidarea Ultra Pro Computers, trimişi în judecată

ro

07 Apr, 2015 17:43 4654 Marime text
La data de 06.04.2015, procurorii Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism – Structura Centrală au dispus trimiterea în judecată a inculpaţilor: FUGHINĂ CRISTIAN, în stare de arest la domiciliu, KISS LASZLO GYORGY, în stare de arest la domiciliu, CABA LAVINIA ANA, sub control judiciar, ANTON LILIANA, sub control judiciar, DILIMOŢ GHEORGHE, sub control judiciar, S.C BREEZER INTERNATIONAL SRL  şi SC HYRAM GROUP SRL,  pentru săvârşirea infracţiunilor de  constituire a unui grup infracţional organizat prevăzută de art. 367 alin. 1 C.pen.,  delapidare cu consecinţe deosebit de grave în formă continuată prevăzută de art. 295 alin. 1 din C.pen., raportat la art. 308 şi art. 309 din C.pen., cu aplicarea art. 35 alin. 1 C.pen., complicitate la delapidare cu consecinţe deosebit de grave în formă continuată, spălare de bani în formă continuată prevăzută de art. 29 alin. 1 lit. b şi c din Legea 656/2002 republicată, cu aplicarea art. 35 alin. 1 C.pen., complicitate la spălare de bani în formă continuată prevăzută de art. 48 rap. la art. 29 alin. 1 lit. b din Legea 656/2002 republicată, cu aplicarea art. 35 alin. 1 C.pen.
 
     Prin actul de sesizare s-a reţinut că în perioada iulie 2008 – iunie 2009, inculpații FUGHINĂ CRISTIAN, KISS LASZLO, VASILE - CABA LAVINIA ANA şi ANTON LILIANA au constituit un grup infracţional organizat ce a avut ca scop obţinerea de fonduri materiale din patrimoniul SC K TECH ELECTRONICS SRL (deţinătoarea mărcii ULTRA PRO Computers), prin delapidarea acesteia, fonduri ce au fost transferate ulterior prin intermediul mai multor societăţi nerezidente (offshore), controlate tot de către membrii grupului în mod direct sau prin persoane interpuse, în vederea reciclării, tocmai pentru a ascunde adevărata natură a provenienţei acestora.
 
    Scopul grupului a fost atins prin însuşirea de către inculpatul FUGHINĂ CRISTIAN a unei sume totale de 39.665.729 lei (din această sumă 17.784.500 lei reprezentând valoarea unui imobil din Bucureşti), prin intermediul mai multor societăţi offshore pe care le controla. 
 
    Grupul infracţional organizat a fost sprijinit încă de la început şi de alţi inculpaţi, între care un afin de-al lui Fughină Cristian, DILIMOŢ GHEORGHE (cumnat) şi respectiv persoana juridică SC BREEZER INTERNATIONAL S.R.L. constituită special pentru a putea fi reciclată o parte din produsul infracţional.
 
    Astfel, atât Dilimoţ Gheorghe, cât şi SC BREEZER INTERNATIONAL S.R.L. au acţionat într-un mod coordonat, în perioada noiembrie 2008 – iunie 2009, pentru îndeplinirea scopului final, respectiv însuşirea de bunuri din cadrul patrimoniului SC K TECH ELECTRONICS SRL, prin delapidarea acesteia.
 
    Grupul infracţional organizat, structurat pe mai multe niveluri, şi-a  desfăşurat activităţile infracţionale în mai multe etape, după cum urmează:
 
   Într-o primă etapă, în perioada 15.07.2008 - 27.08.2008 s-au încheiat un număr de 24 de contracte de vânzare-cumpărare, cu clauze identice, având ca obiect livrarea de echipamente IT, de către SC K TECH ELECTRONICS SRL (în calitate de vânzător), către patru offshore-uri controlate de către KISS LASZLO GYORGY, (în calitate de cumpărători), în valoare de 13.455.141,65 Euro si 3.185.123.20 USD.
 
    Scopul acestor contracte încheiate în mod formal, lipsite de scop economic, a fost acela de a genera naşterea în patrimoniul celor 4 societăţi nerezidente a unor creanţe ce aveau ca temei chiar activarea unor clauze penale (vădit nefavorabile pentru K Tech Electronics) pentru nerespectarea termenelor de livrare a mărfii.
 
    În cea de-a doua etapă, având în vedere ca SC K TECH ELECTRONICS SRL nu şi-a îndeplinit obligaţiile prevăzute în cele 24 de contracte, respectiv nu a livrat produsele prevăzute în termenele stabilite, s-a urmărit emiterea facturilor de către societăţile offshore şi acceptarea imediată a acestora la plată de către administratorul FUGHINĂ CRISTIAN. Astfel, valoarea totala a creanţelor rezultate în baza celor 24 de facturi a fost de 56.970.212,29 lei.
 
    După obţinerea unor creanţe certe, lichide şi exigibile faţă de K TECH ELECTRONICS SRL, membrii grupării, în conivenţă cu administratorul Fughină Cristian, au formulat 23 de acţiuni în instanţe diferite din ţară, tocmai pentru a nu trezi suspiciuni, pentru a obţine titluri executorii şi a preîntâmpina un eventual control al vreunui administrator judiciar în viitoarea procedura a insolvenţei.
 
    În cea de-a treia etapă membrii grupării au urmărit stingerea cât mai rapidă a datoriilor artificial create prin intermediul celor patru societăţi offshore, realizându-se practic însuşirea acestora.
 
    În a patra, şi ultima etapă, membrii grupului infracţional organizat au urmărit să şteargă toate urmele activităţilor ilicite, prin introducerea cererii de insolvenţă asupra SC K TECH ELECTRONICS SRL, respectiv prin încercarea de a iniţia falimentul societăţii care a spălat produsul infracţiunii, SC SPECTRUM INTERNATIONAL MANAGEMENT SRL, respectiv a imobilului din Bucureşti, Sector 1.
 
   Prejudiciul stabilit în prezenta cauză este în sumă de 39.665.729 lei.
 
    Măsurile asiguratorii dispuse în cauză asupra unor bunuri mobile şi imobile precum şi a conturilor bancare sunt evaluate la suma de peste 25 milioane lei.
 
    Dosarul a fost  înaintat spre competentă soluţionare  Curţii de Apel Bucureşti.
 
    Facem precizarea că faptele inculpaţilor sunt analizate prin raportare la dispoziţiile art.66 Cod procedură penală, referitoare la prezumţia de nevinovăţie.
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii