Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
16:30 28 03 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Superimunitatea aleșilor români, criticată în Raportul Departartamentului de Stat American

ro

26 Jun, 2015 09:10 1094 Marime text
 
Un raport devastator al Departamentului de Stat american privind actele rușinoase comise de parlamentarii români arată că superimunitatea adoptată în decembrie 2013 de Parlament, fără nicio consultare prealabilă, i-ar fi exonerat pe aleși de mai multe acuzaţii penale, inclusiv cele de corupţie, dacă CCR nu declara legea neconstituţională, informează B1 TV.

În decembrie 2013, Parlamentul a adoptat fara consultare o lege care acorda politicienilor super-imunitate, transformându-i pe parlamentari în functionari în serviciul poporului, în loc de functionari publici, exonerându-i de multe acuzatii penale, inclusiv cele de coruptie. Curtea Constitutionala a declarat legea neconstitutionala în luna ianuarie, se arată în raportul american.

De asemenea, raportul internaţional pe drepturile omului mai arată că deşi legislația prevede pedepse penale pentru demnitarii vinovați de corupție, legea nu a fost aplicată eficient, în mare parte din cauza problemelor din sistemul judiciar, iar în unele cazuri demnitarii implicați în acte de corupție nu au fost pedepsiți. Indicatorii Băncii Mondiale cu privire la corupție au evidențiat faptul că aceasta reprezintă o problemă.

Raportul analizează şi activitatea propriu-zisă a aleşilor. Ambele camere ale Parlamentului au comisii pe probleme de drepturile omului. Acestea au sarcina de a elabora rapoarte asupra proiectelor de lege care vizează atingerea acestor drepturi şi libertăţi. Membrii acestor comisii au exprimat însă de obicei opiniile partidelor, în loc sa abordeze actele normative în mod obiectiv.



Sursa: B1 TV
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii