Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
01:06 25 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Suedia construieşte o centrală termică bazată pe biomasă, sub formă de diamant-curcubeu

ro

27 Feb, 2015 18:51 1893 Marime text
Suedia are în plan construirea unei centrale termice cu putere bazată pe biomasă, încadrată într-un dom de sticlă care va imită diamantul curcubeu sau alexandritul. Centrala ar urma să fie contruită în oraşul Uppsala, scrie ecomagazin.ro.
 
Alexandritul este o piatră preţioasă din familia diamantelor care îşi schimbă culoarea în funcţie de cantitatea de lumina pe care o absoarbe, potrivit theverge.com

Alexandritul natural este una dintre cele mai scumpe pietre preţioase din lume, mai preţioasă chiar faţă de diamantul negru. O piatră de alexandrit este cu atât mai scumpă cu cât trecerea de la nuanţele de roşu aprins se fac mai brusc spre verde şi topaz.

Pe acelaşi principiu al policromiei va funcţiona şi domul geodezic de culoarea curcubeului. Proiectul a fost elaborat de către arhitectul danez Bjarke Ingels

Centrală va produce energie electrică şi termică în acelaşi timp, folosind un singur ciclu de material vegetal. Spaţiul sol din interiorul domului va fi deschis pentru vizite educaţionale şi atunci când centrală va fi deconectată pe perioada verii, va fi folosită spaţiu de întâlniri pentru turişti şi cetăţeni.

Sursa foto: ecomagazin.ro
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii