Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
09:42 16 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Studiu Un român din cinci a rămas fără dantură

ro

13 Sep, 2016 07:02 2278 Marime text
Societatea Estetică din România arată că 70% dintre români și-au pierdut dinții naturali, iar că 30% dintre aceștia au rămas fără întreaga dantură.
 
Motivul? Românii nu pun preț pe igiena orală. În mediul rural, oamenii își schimbă periuța de dinți o dată la zece ani. Fără o igienă bucală riguroasă, cele mai sofisticate şi complexe lucrări dentare au un prognostic nefavorabil, iar apariţia cariilor şi a bolii parodontale nu va putea fi evitată.

Menţinerea sănătăţii dinţilor şi a gingiilor necesită o alimentaţie optimă şi spălarea dinţilor cu regularitate, astfel:
  • Se foloseşte aţă dentară cel puţin o dată pe zi şi se spală dinții după fiecare masă sau gustare şi înainte de culcare. Aceste lucruri înlătura depunerile ce pot determina distrugerea dinţilor, gingiilor şi a oaselor cavităţii bucale. 
  • Folosirea unei paste de dinţi ce conţine fluor şi previne apariţia cariilor. Se mai pot utiliza: apă de gură ce conţine fluor sau pastă de dinţi ce înlătura tartrul. 
  • Se evită alimentele cu cantitate crescută de zahăr. Zahărul favorizează formarea tartrului. 
  • Se evită tutunul pentru că acesta produce afecţiuni ale gingiilor şi poate produce cancer al cavităţii bucale. Expunerea pasivă la tutun (respirarea aerului cu fum de ţigară) poate de asemenea determina boli ale gingiilor. 
  • Se practică curăţirea limbii, cu un instrument special pentru acest lucru sau cu o periuţă de dinţi moale. Se curăță din spate în faţă. Curăţirea limbii este deosebit de importantă la persoanele care fumează sau la cei cu un relief al limbii mai accentuat (şanţuri multe şi adânci ce brăzdează limba).
  • Vizite regulate la medicul dentist, în funcţie de apariţia problemelor sau de cât de frecvenţa este necesară curăţirea cavităţii bucale, arată sfatulmedicului.ro.
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii