Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
21:17 16 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Studiu Sturionii de acvacultură ar putea salva sturionii sălbatici din Dunăre

ro

14 Jul, 2014 13:48 1506 Marime text
Singurele populații viabile de sturioni sălbatici din Europa se află în sectorul de Dunăre împărțit de România și Bulgaria, dar aceste specii – un deliciu culinar – sunt la un pas de dispariție. Cei care vor, totuși, să se bucure de produse din carne de sturion sau caviar au o alternativă: produsele de acvacultură.
 
Un studiu al World Wide Fund for Nature (WWF) arată că, dacă funcționează în conformitate cu principiile de conservare a naturii, fermele de sturioni, un sector de acvacultură în continuă dezvoltare în România şi Bulgaria, pot avea un efect pozitiv asupra evoluției stocurilor de sturioni sălbatici din Dunăre, dar și asupra economiei locale.

Conform cercetărilor WWF, situația actuală a sturionilor din Dunăre nu este însă pe deplin înțeleasă de către publicul larg. Astfel, din studiul realizat în anul 2013 pe un eşantion de 500 de persoane din România, situația sturionilor din Dunăre este considerată de români destul de importantă (72%), iar 57% dintre respondenți ar consuma carne de sturion dacă ar avea ocazia. Dintre respondenții care știu despre sturioni, 73% declară că nu au consumat niciodată carne de sturion, 9% o singură dată, 17% de câteva ori și doar 2% consumă carne de sturion frecvent. Nu-i de mirare atunci că 24% dintre cei care au consumat carne de sturion au făcut-o ultima dată acum mai bine de 10 ani, deci înainte de prohibiție, 48% în ultimii 10 ani și doar 28% în ultimul an.

“Mai avem sturioni sălbatici în Dunăre și mai putem salva aceste specii, există soluții cum ar fi acvacultura. Dar toate eforturile trebuie suținute de către consumatori care trebuie să se informeze. Altfel, deși faptul că <sturionul e proaspăt pescuit din Dunăre> sună bine, ei riscă să devină complici la o ilegalitate și să contribuie, fără voia lor, la dispariția unei specii cu care ne mândrim”, a declarat Cristina Munteanu, coordonatorul proiectului „Protejaţi sturionii, cel mai valoros dar al Dunării” în România.
 
Din 1998, toate speciile de sturioni sunt protejate în conformitate cu Convenția privind comerțul internațional cu specii ale faunei și florei sălbatice (CITES). În plus, conform legislației din România și Bulgaria în vigoare până pe 31 decembrie 2015, pescuitul sturionilor sălbatici este interzis, cât și comerțul cu produse provenite de la aceste specii, cum ar fi carnea sau caviarul.
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii