Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
00:18 29 03 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Studiu Gioconda ar putea fi mama lui Leonardo da Vinci, care ar fi fost o sclavă de origine chineză

ro

01 Dec, 2014 23:51 5913 Marime text
Gioconda ar putea fi un portret al mamei lui Leonardo da Vinci, care ar fi fost o sclavă de origine chineză, potrivit unui nou studiu, realizat de istoricul şi cercetătorul italian Angelo Paratico, autorul unei cărţi care va fi publicată în 2015 relatează Mediafax.

Angelo Paratico a petrecut ultimii 20 de ani locuind şi lucrând la Hong Kong şi cercetând legăturile dintre Italia şi China de-a lungul ultimelor cinci secole , potrivit dailymail.co.uk. Istoricul spune că o serie de documente descoperite în timpul a doi ani de cercetare stă la baza celei mai recente cărţi ale sale, „Leonardo da Vinci: A Chinese scholar lost in Renaissance Italy” (n.r. - „Leonardo Da Vinci: Un cărturar chinez pierdut în Italia Renaşterii).

Potrivit lui Paratico, volumul, care va fi publicat anul viitor, aduce la lumină o serie de dovezi care îl leagă pe Da Vinci de Orientul Îndepărtat. „Până la un punct, sunt sigur că mama lui Leonardo era din Orient, dar pentru a o face chinezoaică trebuie să folosim o metodă care presupune deducerea informaţiei. Un client bogat al tatălui lui Leonardo a avut o sclavă pe nume Caterina. După 1452, anul naşterii lui Leonardo, femeia a dispărut din documente. Nu mai lucra acolo", a declarat Paratico pentru publicaţia South China Morning Post.

Tatăl lui Leonardo da Vinci a fost notar şi se crede că mama artistului se numea Caterina, care, potrivit unor studii, ar fi fost o ţărancă locală.

Potrivit lucrării istoricului italian, este mai probabil însă ca mama lui Leonardo da Vinci să fi fost sclavă. „În timpul Renaşterii, ţări precum Italia şi Spania erau pline de sclavi din Orient", a declarat Paratico, susţinându-şi teoria şi afirmând că există unele aspecte ale vieţii şi operei lui Da Vinci care sugerează o legătură cu Orientul. „De exemplu, faptul că scria cu mâna stângă, de la stânga la dreapta... şi era, de asemenea, vegetarian, lucru deloc obişnuit. Mona Lisa este probabil un portret al mamei sale, cum a spus şi Sigmund Freud în 1910. Pe spatele tabloului este un peisaj chinezesc şi chiar faţa Mona Lisei arată ca o chinezoaică", a spus Angelo Paratico.

Italianul crede că singura cale de rezolvare a misterului este exhumarea rămăşiţelor unor rude de-ale lui Da Vinci şi extragere unor probe de ADN.


Sursa: Mediafax
Sursa foto: raulrk.deviantart.com
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii