Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
05:47 17 01 2019 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

STUDIU A fost descoperit cel mai vechi sistem planetar din Calea Lactee

ro

27 Jan, 2015 22:39 4167 Marime text
 
Un sistem planetar format în urmă cu 11,2 miliarde de ani, cel mai vechi cunoscut până în prezent în galaxia noastră, Calea Lactee, a fost descoperit cu ajutorul telescopului Kepler, potrivit unui studiu publicat astăzi în revista americană „The Astrophysical Journal", informează AFP și ziarul spaniol „El Pais", informează România TV.

Un sistem planetar format în urmă cu 11,2 miliarde de ani a fost descoperit cu ajutorul telescopului Kepler. Este cel mai vechi sistem planetar din Calea Lactee, potrivit România TV.

Botezat Kepler-444, sistemul se află la 117 ani-lumină de Pământ și este format dintr-o stea pitică portocalie — cu 25 % mai mică decât Soarele și, prin urmare, mai puțin caldă — în jurul căreia se rotesc cinci planete, al căror diametru variază între 0,4 și 0,7 din diametrul Terrei.

Toate planetele sunt foarte apropiate de astrul central, a explicat echipa internațională de cercetători care a făcut descoperirea, coordonată de Tiago Campante de la Universitatea din Birmingham (Marea Britanie). Cea mai depărtată planetă este Kepler-444f, care înconjoară soarele în 9,7 zile, iar cea mai apropiată, Kepler-444b, face acest lucru în numai 3,6 zile. Având în vedere aceste distanțe, rezultă că exoplanetele sunt mult mai calde decât Mercur, condiții în care pe ele nu poate exista viață.


Sursa: România TV
Sursa foto: granitele-cunoasterii.ro

Ti-a placut articolul?

Comentarii