Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
12:13 25 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Studenții Universității Andrei Șaguna din Constanța învață să salveze vieți de la reprezentanți SMURD

ro

26 Feb, 2016 21:24 2615 Marime text
 
Astăzi 31 de studenți șaguniști au absolvit cursul de prim-ajutor. Universitatea „Andrei Șaguna” din Constanța a devenit astfel prima instituție de învățământ superior din România care organizează, în colaborare cu SMURD – Serviciul Mobil de Urgență, Reanimare și Descarcerare, cursuri de prim-ajutor. În cadrul unei festivități absolvenții au primit certificate care atestă abilitățile dobândite pentru acordarea ajutorului minim în caz de urgențe, până la sosirea echipajelor medicale.
 
Cursurile au fost susținute de plutonier major Adrian Mavromalidi, student al Universității „Andrei Șaguna”, în anul II, la Facultatea de Psihosociologie, decorat de Președintele României Klaus Iohannis cu Medalia „Meritul Sanitar”, în semn de apreciere pentru înaltul profesionalism, pentru rezultatele remarcabile obținute în executarea misiunilor încredințate și pentru întreaga carieră dedicată salvării de vieți omenești.
 
Studenții șaguniști au învățat de la colegul lor cât de importantă este implicarea „salvatorului laic” până la sosirea echipajelor specializate și cum să ofere primul ajutor în caz de urgență. Cursanții au beneficiat de aceași logistică de instruire folosită și pentru angajații SMURD și au simulat modalitățile de salvare în cazuri de stop cardio-respirator, hemoragii, fracturi, crize epileptice, arsuri sau electrocutări, a persoanelor conștiente și inconștiente, cu ajutorul manechinului Anna. În timpul cursului s-a lucrat pe cazuri concrete, s-a răspuns la întrebările „ce fac?”, „cum fac?” și „de ce fac acest lucru?”, s-au imaginat diferite cazuri de urgență care se pot întâmpla acasă, la școală sau în locurile publice și s-au căutat soluțiile potrivite pentru ca Anna să fie salvată din toate situațiile, de fiecare student în parte. A fost subliniată importanța asigurării locului accidentului și managementul acestuia, a acordării primului ajutor psihologic și a alarmării la 112.
 
Activitatea de formare a civililor de către fundația SMURD se face pe bază de voluntariat, instructorii fiind în afara programului de muncă, oferindu-se astfel oportunitatea studenților șaguniști de a beneficia în mod gratuit de acest curs. Plecând de la ideea că oricine poate salva o viață dacă știe și înțelege ce trebuie să facă și ce să nu facă în situațiile de urgență, s-a creat acest parteneriat între cele două instituții, la care a contribuit în mod deosebit interesul Universității „Andrei Șaguna” pentru pregătirea practică a studenților săi.
 
Evenimentul deschide seria activităților în parteneriat cu SMURD, urmând ca, periodic, noi grupe de studenți să beneficieze de aceste cursuri. Astfel, li s-a oferit șansa șaguniștilor de a se implica în viitoare activități de voluntariat desfășurate în colaborare cu SMURD, iar prin aceasta, sloganul „Împreună salvăm vieți” a avut pentru prima oară ecou într-o instituție de învățământ superior din România.


 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii