Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
07:40 20 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Arestat preventiv în București Strutinsky a scăpat de arestul la domiciliu în dosarul de la Constanța (minută + rechizitoriu)

ro

26 Jun, 2015 14:35 1892 Marime text
Judecătorul Leonard Iustin Bourceanu, din Tribunalul Constanţa, a înlocuit azi măsura arestului la domiciliu cu cea a controlului judiciar pentru o perioada de 60 de zile cu începere de la data ramânerii definitive a prezentei. Decizia a fost luată în dosarul în care Strutinsky a fost trimis în judecată, conform surselor noastre, de Gheorghe Popovici, fost procuror din circumscripţia Curţii de Apel Constanţa, actualul şef al Secţiei de Combatere a Corupţiei din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie.   

În rechizitoriul întocmit, procurorii arată că „în cursul anului 2009, inculpatul Strutinsky Gabriel Sorin a pretins de la un denunțător o sumă de bani reprezentând un procentaj de 10% din contravaloarea facturilor fiscale ce urmau a fi încasate de către societatea comercială reprezentată de denunțător, în baza a trei contracte încheiate cu D.A.D.L. (Direcția Apelor Dobrogea Litoral)“. „În schimbul sumelor de bani pretinse, Strutinsky Gabriel Sorin, prevalându-se de influența exercitată asupra funcționarilor D.A.D.L. și asupra Ministrului Mediului de la acea vreme, a promis că îi va determina să respecte obligațiile contractuale asumate, referitoare la plata prețului către societatea comercială respectivă. Ulterior, în baza pretinderii inițiale, în perioada 2009 – 2012, Strutinsky Gabriel Sorin a primit de la denunțător, suma totală de 1.286.958,17 lei, banii fiind virați din conturile bancare ale societății reprezentate de denunțător, în conturile bancare ale societăților comerciale indicate de suspect, respectiv S.C. NEW HOME CONSTRUCT S.A., S.C. MEHMETOGLU S.R.L., SC NEFERMIN S.R.L., S.C. PANEL BUILDING SYSTEM S.R.L. și S.C. CDS PROJECT SRL“.

Numele omului de afaceri Dorin Lazia a fost vehiculat ca fiind presupusul denunţător al lui Strutinsky în dosarul mai sus precizat.   
 
MINUTĂ

„Dispune punerea în libertate a inculpatului STRUTINSKY GABRIEL SORIN daca nu este retinut sau arestat în alta cauza, de sub puterea masurii arestului la domiciliu, la data ramânerii definitive a prezentei. Impune inculpatului STRUTINSKY GABRIEL SORIN respectarea urmatoarelor obligatii, pe durata masurii: a) sa se prezinte la instanta de judecata ori de câte ori este chemat; b) sa informeze de îndata instanta cu privire la schimbarea locuintei; c) sa se prezinte la Sectia de politie in a carei raza domiciliaza, conform programului de supraveghere întocmit de organul de politie sau ori de câte ori este chemat; În baza art.215 alin.(2) C. proc. pen., pe timpul controlului judiciar, impune inculpatului STRUTINSKY GABRIEL SORIN urmatoarelor obligatii: 1. obligatia de a nu depasi teritoriul României, decât cu încuviintarea prealabila a instantei; 2. obligatia de a nu se apropia si de a nu comunica cu ceilalti participanti la comiterea infractiunilor, cu denuntatorul si martorii nominalizati în citativul rechizitoriului. Atrage atentia inculpatului STRUTINSKY GABRIEL SORIN ca, în caz de încalcare cu rea-credinta a obligatiilor care ii revin, masura controlului judiciar poate fi înlocuita cu masura arestului la domiciliu sau masura arestarii preventive. Masura preventiva a controlului judiciar este executorie la data ramânerii definitive a prezentei încheieri. Cu contestatie în termen de 48 de ore de la comunicare“.
 
În prezent, Strutinsky se află în stare de arest preventiv, el fiind cercetat într-o altă cauză de DNA București. În acest dosar, Curtea Supremă i-a înlocuit arestul preventiv cu controlul judiciar. Decizia Înaltei Curţi nu este încă definitivă.

Rechizitoriu
Trimitere în judecată Gabriel-Sorin Strutinsky, „trezorierul“ tandemului Mazăre – Constantinescu (document)
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii