Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
18:10 23 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Strategia Integrată de Dezvoltare Durabilă a Deltei Dunării, în conferință privind Armonia Om - Natură, la Tulcea (galerie foto)

ro

04 Dec, 2018 17:59 1294 Marime text
Marți, 4 decembrie 2018, la Hotel Delta, a avut loc o nouă conferință privind Strategia Integrată de Dezvoltare Durabilă a Deltei Dunării, cu titlul „Armonia Om – Natură.

Provocare în protejarea și dezvoltarea Deltei Dunării“. Obiectivul principal al acțiunii l-a constituit informarea publicului larg, dar și a factorilor decidenți asupra beneficiilor implementării unei strategii de dezvoltare pentru o zonă cu specific teritorial unic, așa cum este Delta Dunării. 

La conferință au participat președintele Consiliului Județean Tulcea, Horia Teodorescu, președintele Asociației de Dezvoltare Intercomunitară ITI Delta Dunării, Ilie Petre,  coordonator ITI, Doina Surcel, Ioana Maria Ciocoiu, director al Direcției Analiză și Programare, Ministerul Fondurilor Europene, Doina Cioacă, consilier, Direcția Biodiversitate, Ministerul Mediului, Ciceronis Cumpănășoiu – director general POPAM, Bogdan Chițescu – director general adjunct, Ministerul Dezvoltării Regionale și Administrației Publice.

„Iată că s-a ajuns la componenta cea mai importantă a Strategiei Integrate de Dezvoltare Durabilă a Deltei Dunării, din punct de vedere al mediului, al biodiversității, al tot ceea ce înseamnă patrimoniul natural al județului nostru și mă refer aici la Delta Dunării și Munții Măcinului. Sper să se desprindă din ceea ce va fi prezentat aici și realizările în curs, pentru că aștept și eu cu nerăbdare să văd stadiul exact al implementării strategiei.

Discutam ieri cu domnul președinte Ilie Petre, referitor la acest Instrument Teritorial de Investiții, căruia să îi dăm o continuitate și în finanțarea viitoare. Este foarte important, din punctul meu de vedere, să avem această continuitate. În conferința trecută, am spus că mi-aș dori ca noi, toți cei care suntem aici, să putem promova un nou ITI. Mi s-a spus  că este MAI bine să mergem pe această construcție pentru că s-a muncit foarte mult la ea. Este o strategie care poate fi upgradată, astfel încât să nu o mai ducem prin toate demersurile pe care le-am făcut timp de vreo 3-4 ani de zile, pentru construcția acestui ITI.

Vreau să las specialiștii să-și spună părerea, vreau să vă doresc succes la această conferință și mi-aș dori din tot sufletul ca pentru Delta Dunării, zona Munților Măcinului  și nu numai, să avem proiecte care să se implementeze, cât mai multe.

Știu că lucrurile nu merg atât de bine cum ne-am fi dorit noi, dar poate în perioada următoare vom reuși să îmbunătățim situația. Repet, cred că va trebui să avem o continuitate pe finanțarea viitoare, în mod special pentru aceste două areale foarte importante pentru județul Tulcea din punct de vedere al mediului. Cred că vom reuși, cu echipa care s-a format la ITI, cu personalul care zic eu că a căpătat destulă competență și cu ajutorul oamenilor care ne-au fost, de-a lungul timpului, aproape. Sper ca, acum, din fondurile alocate să fim în stare să avem o absorbție a fondurilor de 100%“, a declarat cu acest prilej președintele Horia Teodorescu.  

În cadrul conferinței au fost dezbătute următoarele teme: Proiecte și măsuri pentru protejarea Deltei, Biodiversitate și multiculturalitate – elemente definitorii ale produsului turistic din Delta Dunării, Transportul public naval în Delta Dunării, Conservarea biodiversității din Parcul Național Munții Măcinului – Premisă de ocrotire sustenabilă a patrimoniului natural din Bioregiunea stepică, PNDR - Soluții prietenoase cu mediul în investițiile din Delta Dunării, Reconstrucție ecologică Mahmudia, Infrastructură de agrement pentru zona turistică Murighiol, Regulamentul de urbanism în Delta Dunării, dar și o propunere a Inspectoratului Școlar Județean și a Asociației Ivan Patzaichin – Mila 23 privind proiectul „Viitor mai bun pentru copiii Deltei”.

Sursa foto: Consiliul Județean Tulcea 
 
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii