Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
05:41 20 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Strategia de apărare a lui Nicuşor Constantinescu şi a primarilor declaraţi incompatibili de ANI - recurs la legislaţia europeană

ro

13 Aug, 2013 18:10 1532 Marime text
Presedintele Consiliului Judetean Constanta, Nicusor Constantinescu (PSD), sustine ca primarii si presedintii de Consilii Judetene declarati incompatibili de ANI sau care au procese deschise in acest sens ar putea scapa de toate aceste litigii. Acesta sustine ca potrivit unei directive europene alesii locali au obligatia sa reprezinte comunitatea in toate institutiile si structurile daca acest lucru este in interesul comunitatii, iar potrivit Tratatului de la Nisa directiva europeana primeaza in fata Legii 161/2003 care defineste incompatibilitatile. Tratatul de la Nisa a fost insa actualizat de Tratatul de la Lisabona, lucru care i-a scapat presedintelui CJ Constanta, iar acesta nu a stiut sa spuna nici numarul directivei pe care o invoca.
"Tratatul de la Nisa, pe care si Romania l-a semnat, spune ca legea europeana primeaza in fata legilor nationale. Totodata, o directiva UE spune ca alesii locali sunt obligati sa reprezinte comunitatea in toate institutiile si structurile daca este in interesul acestora. Tot Tratatul de la Nisa spune si care este procedura in situatia in care exista aceasta incompatibilitate intre legea europeana si legea nationala. Instanta de judecata a tarii respective este obligata sa trimita dosarul la Curtea de la Luxemburg (Curtea Europeana de Justitie - n.red.), singura care are abilitarea sa judece aceste contradictii. Curtea de la Luxemburg judeca si da dreptate suta la suta legii europene. Decizia se transmite instantei din tara respectiva care este obligata sa o respecte", a declarat Nicusor Constantinescu pentru HotNews.ro.
Sursa: HotNews
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii