Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
04:46 20 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Ştiţi ce sunt chinocefalii? Câte picturi ale Sfântului cu cap de câine aţi văzut? (galerie foto)

ro

11 Mar, 2016 14:54 4353 Marime text
 
Ştiaţi de existenţa sfinţilor cu cap de câine sau de lup (chinocefali)? Poate mulţi dintre dvs. aţi văzut un astfel de sfânt desenat pe pereţii anumitor mănăstiri sau biserici. Legenda spune că Hristofor era un tânăr atât de frumos, încât tulbura sufletele şi minţile celor care îl vedeau. Sfântul Mucenic Hristofor este unul dintre cei mai uimitori sfinți ai Bisericii, fiind prăznuit pe 9 mai. El este înfățișat în iconografie având cap de lup. Se spune că el și-a dorit să ajungă în Rai și s-a rugat la Dumnezeu să îl urâțească, pentru a nu fi ispitit de femei. Ascultându-i ruga, Dumnezeu i-a făcut față de lup. Schimonosit în acest fel, nu a mai păcătuit și a ajuns în Rai

Oamenii cu cap de câine sunt menţionaţi încă din cele mai vechi timpuri, se arată pe site-ul crestinortodox.ro. Tzetzis, un comentator istoric bizantin, se referă la aceştia că la nişte locuitori ai Indiei, în zona actualului Pakistan. În varianta grecească a vieţii Sfântului Hristofor, se spune că a venit în lumea română trecând prin deşertul Persiei, iar Marco Polo îi menţionează pe aceştia drept locuitori ai insulelor din Oceanul Indian. Se poate că aceştia să fie vieţuitorii aceloraşi triburi pe care le-a întâlnit şi Alexandru cel Mare, în drumul sau spre ţărmul marii de lângă deşertul Gedrosian (actualul Makran, îin Pakistan).

Principala sursă despre existenţa chinocefalilor rămâne însă personajul Ktesias (secolul al V-lea), un binecunoscut geograf antic, farmacist şi istoric din Knidos, ale cărui scrieri au fost luate foarte în serios de către Părinţii Bisericii din Bizanţ, precum Patriarhul Fotie cel Mare (a se vedea opera acestuia, Miriobiblion). În cartea lui Ktesias “Indică," folosită de însuşi Sfântul Fotie, există un întreg text închinat chinocefalilor, “un trib indian". Anticele legende, întâlnite în popoarele etiopiene, persane, arabe, armene, greci şi în ţările slave, se referă la întâlnirea dintre Alexandru cel Mare şi chinocefalii.

Marco Polo a văzut un asemenea trib, pe care l-a şi numit "al chinocefalilor", pomenind şi faptul că fetele le erau asemănătoare cu ale câinilor buldog. Aceştia obişnuiau să îşi taie obrajii, să îşi pilească dintîi, să îşi ciuntească urechile şi să remodeleze capetele copiilor încă de mici. Toate acestea erau făcute spre a capătă o înfăţişare înfiorătoare, numai cu scopul de a a se apară pe ei înşişi de atacurile invadatorilor. Dacă mergi astăzi în unele dintre triburile ce vieţuiesc în sub-Saharan, de-a lungul Nilului, în Rwanda, de-a lungul Amazonului sau în Nouă Guinee, vei observă faptul că fetele acelor oameni sunt adesea înfiorătoare. Aceştia sunt înfiorători în estetică, însă nu şi în obiceiuri. Această este o caracteristică a oamenilor primitivi, săvârşite în scopul de autoapărare.

O astfel de icoană înfățișându-l pe „Sfântul Lup” a fost prezentată oamenilor de jurnaliștii buzoieni care spun. Icoana se află în biserica „Adormirea Maicii Domnului și Sfântul Nicolae” din localitatea buzoiană Topliceni. În lucrarea sa, „Județul Buzău – tradiții, obiceiuri, datini, mituri, arhitectură, turism, credințele țăranului român despre cer și stele”, scriitorul Gheorghe Petcu vorbește despre legenda acestui sfânt, a cărui icoană este o raritate printre bisericile muntenești din zonă: „Dacă vreți să ajungeți în rai, trebuie să semănați cu Sfântul Lup”.

Icoana Sfântului Hristofor de la Topliceni – Draghești rămâne una dintre puținele aflate într-o bicerică muntenească din această zonă, scrie reporterbuzoian.ro. Trecerea nemiloasă a timpului pune în pericol existența acestor icoane vechi, a căror restaurare necesită o atenție deosebită.
 
Sursa foto: reporterbuzoian.ro şi crestinortodox.ro
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii