Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
18:51 19 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Știripsurse.ro Reacţia primarului UNPR din Baia Mare după anchetă DNA

ro

02 Oct, 2015 19:16 1772 Marime text
 
Procurorii DNA au dispus efectuarea urmăririi penale faţă de primarul UNPR al municipiului Baia Mare, Cătălin Cherecheş, cu privire la săvârşirea infracţiunilor de abuz în serviciu, complicitate la abuz în serviciu, complicitate la fals în înscrisuri sub semnătură privată, complicitate la infracţiunea de evaziune fiscală, toate în formă continuată. Primarul a declarat pentru știripesurse.ro că nu există „o activitate de corupţie” şi că totul „ţine de anumite neconcordanţe contabile pe care un club le face în momentul în care înregistrează anumite cheltuieli”.
 
„Am avut azi o întâlnire cu procurorul care instrumentează dosarul privind finanţarea clubului de handbal care are o echipa de băieţi care reprezintă România în Liga Campionior şi o echipa de fete tot în Liga Campionilor. Faţă de ceilalţi care sunt învinuiţi eu în acest moment am calitatea de suspect pentru câteva lucruri pe care în principiu nu le înţeleg, de la faptul că am avut că şi primar interesul să functioenze o chestiune de interes public, cum ar fi sportul şi să oferim tot ce înseamnă infrastructură sportivă la nivelul impus de regulamentdle naţionale şi internaţionale. Asta nu înseamnă că am făcut vreun abuz sau ceva ce ţine de nerespectarea legii.
 
Dacă primăria finanţează un club sportiv este obligatoriu să veghezi la modul în care se reflectă imaginea municipiului prin manifestele sportive. Aşadar cred c-ar trebuie să înţeleagă toţi, inclusiv cei din unele instituţii ale statului faptul că nu e bine să vehiculeze că primarul nu are atribuţii în acest sens şi să înţeleagă că legea trebuie respectată şi legea nu e doar Codul Penal în ţară asta, legea e compusă din foarte multe legi, hotărâri, ordonanţe, care formează tot cadrul legislativ în care funcţionăm. Există o concepţie absolut greşită în acest sens că nu avem atribuţii în acest domeniu de interes public, dar trebuie la nivelul unui oraş, că primari, să ne îngrijim de aceste lucruri, e prevedere expresă din legea 215. Surprinzător, unii din instituţiile statului nu cunosc aceste elemente. Suveranitatea în acest stat România aparţine poporului, iar poporul e reprezentat prininstituii sau reprezentanţi aleşi, inclusiv prin primar şi ne întrebăm cine apară totuşi Constituţia şi cine apară drepturile cetăţenilor? Constituţia spune că primarul trebuie să apere drepturile şi libertăţile cetăţenilor şi cetăţenii au dreptul la o viaţă decentă într-o comunitate
 
Faptul că am oferit satisfacţie şi prestigiu comunităţii, României, nu înseamnă un interes personal. Creşterea calităţii vieţii şi a prestigiului public nu înseamnă interes personal, înseamnă interes public. Astăzi mi s-a adus la cunoştinţă faptul că există această calitate de suspect inclusiv pentru că mi-am exprimat opinia cu privire la modul în care să apară pe echipamentul de joc inscripţia 'Municipiul Baia Mare'.
 
Cred că în instituţiile statului trebuie să se întelega nu doar Codul Penal. Noi, primarii, suntem cei care apărăm drepturile şi libertăţile cetăţenilor şi cred că azi cam puţini mai apară Constituţia şi eu chiar vreau să apar Constituţia şi vreau să apar drepturile cetăţenilor la o viaţă decentă, la a fi mândri că sunt români, oameni care-şi doresc că România să aibă prestigiu în această lume. Nu-mi doresc o Românie umilită, fără valori, fără prestigiu.
 
Nu există o activitate de corupţie, trebuie să spunem foarte clar, este o chestiune care ţine de anumite neconcordanţe contabile pe care un club le face în momentul în care înregistrează anumite cheltuieli, dar nu e treaba primarului să verifice într-un club privat dacă cineva înregistrează bine sau nu înregistrează bine, dacă plăteşte corect taxele şi impozitele sau nu. Am avut inspiraţia să comand un audit în care să-mi verifice toată activitaea la toate cluburile sportive pe care le finanţăm şi în baza lui am luat nişte măsuri. Faputl că un primar se implică în bună funcţionare a sportului nu înseamnă un abuz, înseamnă o mândrie şi o obligaţie, că pot să contribui la o bună imagine a României prin promovarea sportului”, a declarat Cătălin Cherecheş.




Integral pe stiripesurse.ro
Sursa text + foto: stiripesurse.ro
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii