Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
16:54 16 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Statul grec ar putea ajunge acţionar majoritar la două bănci româneşti

ro

09 Apr, 2013 07:24 1094 Marime text
Fuziunea dintre National Bank of Greece (NBG) şi Eurobank EFG a fost îngheţată, în ciuda negocierilor începute de anul trecut. Cele două bănci ar fi trebuit să strângă capital de pe pieţele private pentru a face faţă cerinţelor de reglementare, lucru pe care nu l-au reuşit. De asemenea, creditorii Greciei de la Fondul Monetar Internaţional, Comisia Europeană şi Banca Centrală Europeană s-au opus acestei fuziuni, din teama că noua entitate creată ar deveni prea mare. Dacă s-ar fi realizat această fuziune, noua bancă ar fi ajuns cea mai mare instituţie financiară din Grecia şi din Europa de Sud-Est, cu active de 178 de miliarde de euro.
În acest moment, potrivit unui anunţ făcut de Eurobank pe bursa de la Atena, cele două bănci vor căuta să se recapitalizeze individual, lucru ce a panicat acţionarii care au aruncat titlurile în piaţă – acţiunile NBG au scăzut cu până la 30% în debutul şedinţei.
Acţionarii se tem că cele două bănci vor fi naţionalizate, din moment ce capitalizarea acestora va urma să fie făcută din resursele statului din Facilitatea de Stabilitate Financiară Elenă – fond în care Grecia a primit o parte a banilor din cel de-al doilea acord de bailout.
Mai multe detalii pe economica.net. 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii