Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
19:12 19 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Stareţul care a bătut un enoriaş la mănăstirea Basarabi revine la slujire

ro

17 Sep, 2010 22:19 1082 Marime text
IPS Teodosie a aprobat propunerea Consistoriului monahal al Arhiepiscopiei Tomisului de a ridica sancţiunea de suspendare din funcţia de stareţ al Mănăstirii Basarabi a protosinghelului Teotim Popa, întrucât agresiunea de care acesta este acuzat nu e dovedită şi, mai mult, preotul nu era în lăcaş.

Membrii Consistoriului monahal al Arhiepiscopiei Tomisului au declanşat o anchetă după ce în presă a apărut un scurt film care prezenta un bărbat cu fizionomie asemănătoare părintelui Protosinghel Teotim Popa, stareţul mănăstirii de la Basarabi, judeţul Constanţa, implicat într-o violenţă fizică cu o persoană, în vecinătatea bisericii mănăstirii, arată un comunicat al Arhiepiscopiei.

"În urma difuzării unui scurt film, cu fundal muzical, dar lipsit de sonor autentic (în care mare parte din scene sunt repetate ostentativ prin procedee tehnice speciale), postat pe ediţia online a ziarului Cancan din data de 27 august 2010, care prezenta un bărbat cu fizionomie asemănătoare părintelui Protosinghel Teotim Popa, stareţul mănăstirii de la Basarabi, judeţul Constanţa, implicat într-o violenţă fizică cu o persoană, în vecinătatea bisericii mănăstirii, Arhiepiscopia Tomisului s-a autosesizat şi l-a suspendat temporar din slujire pe sus-numitul stareţ, până la finalizarea cercetării şi pronunţarea sentinţei Consistoriului monahal. Această măsură a fost dictată de impactul negativ al mediatizării excesive a unui tip de comportament care nu poate fi tolerat de către Biserica Ortodoxă Română, deşi, nici în momentul de faţă nu există o plângere penală sau de altă natură la adresa Protosinghelului Teotim Popa", se arată în comunicat.

Potrivit documentului, după o amplă cercetare, care a implicat verificări la faţa locului, din partea mai multor comisii de la Arhiepiscopia Tomisului şi aducerea la Constanţa, pentru audieri, din localitatea Botoşani (jud. Botoşani) a presupusei victime, pe numele său Gheorghe Luminiţă, Consistoriul monahal a stabilit că victima ezită în a-l identifica pe părintele Protosinghel Teotim Popa ca fiind autorul cert al agresiunii săvârşite asupra sa, în împrejurările prezentate de materialul video incriminator, declaraţiile sale verbale fiind mai degrabă confuze şi inconsecvente.

Mai mult, în ziua audierilor (9 septembrie 2010) Gheorghe Luminiţă a sosit în Constanţa, la Centrul eparhial, pentru audieri, dar a fost luat şi dus de doi "membri marcanţi" ai Asociaţiei Drepturilor Omului şi Protecţia Minorităţilor - Constanţa, cu care părea că are o înţelegere prestabilită, la biroul unui notar public, pentru a da, în prealabil, o declaraţie cu privire la cele întâmplate, în cuprinsul căreia împuterniceşte această asociaţie pentru a analiza declaraţia sa cu discernământ şi a lua măsurile corespunzătoare.

Din aceeaşi declaraţie rezultă şi faptul că sus-numitul a fost internat la Spitalul de Psihiatrie din Botoşani în urmă cu doi ani, mai precis în data de 24 decembrie 2008.

În comunicat se arată de asemenea, că verificările minimale pe care le-au întreprins membrii Consistoriului monahal al Arhiepiscopiei Tomisului, cu privire la persoanele care se erijează în reprezentanţi ai presupusei victime, au scos la iveală, cu uşurinţă, faptul că numitul Faitaş Vasile, director executiv al "Asociaţiei Drepturilor Omului şi Protecţia Minorităţilor - Constanţa" este autorul mai multor înşelătorii, având la activ două dosare penale pentru înşelăciune, cercetate de Parchet şi DIICOT (Direcţia de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism), iar asociaţia sa nu este înfiinţată legal.

"Puşi în faţa acestor evidenţe, monitorizate de presa vremii, cei doi reprezentanţi ai asociaţiei au dispărut pur şi simplu, "abandonându-şi" clientul la audieri. Acesta, a recunoscut apoi, printre altele, că a fost sfătuit de către cei doi apărători ai drepturilor omului şi de către alţi oameni din televiziunea OTV să profite de situaţia creată în media şi să ceară, nu pedepsirea autorului aşa-zisei agresiuni, ci daune morale în valoare de 500.000.000 lei vechi din care, probabil, o cotă parte să revină «sprijinitorilor»", a precizat sursa citată.

Protosinghelul Teotim Popa a negat sub jurământ, în faţa ierarhului său şi a membrilor Permanenţei Consiliului eparhial al Arhiepiscopiei Tomisului, atât prezenţa în acel material video pe care-l socoteşte regizat sau procesat, cât şi faptul că ar cunoaşte vreuna dintre persoanele cu semnalmentele presupusei victime.

Mai mult, în ziua agresiunii, pe care o invocă Gheorghe Luminiţă, stareţul nu s-a aflat nici măcar în incinta mănăstirii, fapt probat prin declaraţiile mai multor martori, care se află la dosarul cauzei, a precizat sursa citată.

În acest context, Consistoriul monahal al Arhiepiscopiei Tomisului a hotărât, iar Înaltpreasfinţitul Arhiepiscop Teodosie a aprobat retragerea acuzaţiilor de lovire şi bătaie a numitului Gheorghe Luminiţă, aduse Protosinghelului Teotim Popa, stareţul Mănăstirii Basarabi, judeţul Constanţa, întrucât faptele invocate sunt nedovedite şi ridicarea sancţiunii de suspendare din funcţia de stareţ şi de la oprirea săvârşirii celor sfinte, se arată în încheierea comunicatului.

www.mediafax.ro
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii