Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
07:59 29 03 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Stiripesurse.ro SRI şi ANAF deschid un nou front - Asaltul final la multinaţionale

ro

22 Jul, 2015 08:55 1718 Marime text
În aceste zile are loc o operaţiune complexă, fără precedent, de infiltrare a ANAF-ului cu ofiţeri ai SRI sub acoperire, scriu jurnaliştii de la stiripesurse.ro. Însă, după cum susţin sursele noastre, nu este nicidecum vorba de vreo misiune executată în sprijinul procurorilor DNA, aşa cum am fi tentaţi să credem la prima vedere. Ci doar de începutul unei strânse colaborări prin care detaşaţii de la SRI, specialişti în combaterea evaziunii, vor să-i sprijine pe inspectorii de la Antifraudă să recupereze sume uriaşe de bani la bugetul statului, relatează Naţional.
 
Practic, astfel se transpune în practică unul dintre cele mai ambiţioase proiecte ale serviciilor româneşti de informaţii. Pentru că, după ce evaziunea fiscală a fost bifată în CSAT drept principala vulnerabilitate la siguranţă statului, organele abilitate au acum posibilitatea de a acţiona în mod direct în combaterea acestui flagel. Iar după „ţigăneala” cu micii comercianţi, care a dus un imens prejudiciu de imagine celor de la ANAF, în ciuda sumelor de necontestat aduse la buget, cei de la SRI s-au hotărât să le dea o mâna de ajutor inspectorilor fiscali. Prin intermediul cărora vor să dea asaltul la multinaţionalele care, deşi au scos din ţară zeci de miliarde de euro prin tot felul de inginerii fiscale la limita legii, se credeau intangibile. Asta însă până să între SRI-ul pe felie…
 
Infiltrări masive
 
De obicei, atunci când „acoperiţii” de la SRI îşi fac „pe şestache” apariţia prin alte instituţii ale statului român, nu se anunţă nimic bun pentru structurile infiltrate. Însă, de această dată, lucrurile par să stea cu totul altfel, deşi, după cum reiese din informaţiile intrate în posesia noastră, numărul total al sereistilor care vor fi „pompaţi” în structurile de ANAF va ajunge în cel mai scurt timp la peste o sută de persoane. Un număr imens, fiind astfel vorba, fără putinţă de tăgadă, de cea mai spectaculoasă misiune asumată de către SRI în ultima vreme, cel puţin de aceeaşi amploare cu cea de sprijinire a procurorilor DNA în marile cazuri de corupţie pe care oamenii Laurei Codruţa Kovesi le instrumentează. Mai mult, se poate spune şi că amplă operaţiune de infiltrare are un dublu rol.
Pe de o parte, este vorba despre timorarea din start a inspectorilor fiscali predispuşi la „a pune botul” în timpul operaţiunilor de control. Şi implicit de o acţiune de curăţire a sistemului de proprii şpăgari. Însă cel mai important este că ofiţerii de informaţii, care au fost specializaţi în depistarea şi deconspirarea tuturor şmecheriilor financiare prin care „gulerele albe” de la conducerea unor mari companii private fentau statul român, îi pot dirija acum pe cei de la Antifraudă spre îndeplinirea unui scop dorit de o mare parte a populaţiei. Este vorba de taxarea nu doar a micilor comercianţi, dar şi a marilor evazionişti.
 
Nu recunosc nimic!
 
Desigur că îndeplinirea acestui deziderat nu este nici pe departe una uşoară, ţinând cont atât de expertiză financiară de care se bucură cei vizaţi, dar mai ales de presiunile pe care aceştia le vor face pentru a nu le fi golite conturile de către atât de blamatele până acum instituţii ale statului român. Însă strategia prin care nu doar că se va pune frâu uriaşei operaţiuni de scoatere din ţară a banilor făcuţi de către filialele multinaţionalelor în România, dar se vor recupera şi sume importante din miliardele şifonate până acum, are şanse reale de reuşită, dacă va fi aplicată fără devieri de la planul original. Astfel, pentru început, ANAF-ul va declanşa ample operaţiuni de control, prin care vor lua la puricat toată contabilitatea multinaţionalelor din ultimii cinci ani. Şi astfel vor fi verificate toate plăţile făcute în acest timp, dintre care o bună parte sunt suspectate a fi unele fictive. De exemplu, contractele de consultanţă dintre firmele mama şi filialele din România, contracte prin care s-au înstrăinat o bună parte din banii făcuţi în ţară noastră. Iar aceste plăti pur şi simplu nu vor fi recunoscute de către organele fiscale, care vor cere plata „părţii” către statul român pentru aceste sifonări de miliarde şi miliarde de euro. Se va tăia astfel acest veritabil „cordon ombilical” financiar prin care se pompau bani în afară, statul român rămânând cu buzele umflate, din cauza indeciziei de până acum a instituţiilor cu atribuţii de control în acest sens. De această dată însă, dacă nu cumva responsabilii politici vor ceda în faţă inevitabilelor presiuni externe, planul pus la cale poate duce atât la recuperarea unei bune părţi din banii scoşi în afară ţării, cât şi intrarea în normalitate, cu beneficii uriaşe pentru bugetul statului român.

Articol complet pe Stiripesurse.ro
Sursa: Stiripesurse.ro
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii