Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
20:40 28 03 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

SONDAJ IRES Elevii sunt principalii vinovaţi pentru rezultatele dezastruoase la Bacalaureat

ro

08 Jul, 2011 02:58 1067 Marime text

Cei mai mulţi dintre români cred că rezultatele de la Bacalaureat reflectă nivelul real de cunoştinţe al elevilor, că instalarea de camere video a fost un lucru bun, dar care a influenţat obţinerea de rezultate proaste. Când vine vorba de demisia lui Funeriu, opiniile sunt împărţite.

Nu părinţii, nu societatea, nu ministrul Educaţiei, nici măcar profesorii. Ci elevii. Aceştia sunt principalii vinovaţi pentru rezultatele dezastruoase de la Bacalaureat din acest an, arată datele unui sondaj de opinie realizat de Institutul Român de Evaluare şi Strategie (IRES) la începutul lunii iulie, la comanda Realitatea TV.

Potrivit cercetării, 42% dintre români susţin că elevii sunt vinovaţi pentru eşecul la examene, urmaţi de sistemul educaţional - 16%, profesori - 13%, ministrul Educaţiei - 9%, conducerea ţării - 4%, părinţii - 4% şi societatea 2%.
De altfel, majoritatea copleşitoare a celor care au răspuns chestionarului - 72% - cred că rezultatele reflectă realitatea, faţă de 20% care cred că nu. Mai mult, 71% susţin că notele obţinute de elevi reflectă nivelul real al cunoştinţelor acumulate de elevi, în timp ce 24% se îndoiesc de asta.
În ceea ce priveşte modul în care a fost organizat Bacalaureatul în acest an, 40% cred că acesta s-a desfăşurat în condiţii mai bune decât anul trecut, faţă de 34% care susţin contrariul.
69% dintre cei chestionaţi cred că examenul de bacalaureat nu a fost fraudat decât în mică şi foarte mică măsură, în timp ce 22% consideră că fraudele au fost mari. Cei mai mulţi cred că nu era o regulă ca Bacul să fie fraudat.

Mulţumiţi de modul în care au fost organizate examenele, românii nu sunt atât de încântaţi de activitatea ministrului Educaţiei, Daniel Funeriu: 39% - bună şi foarte bună, proastă şi foarte proastă - 45%. Opiniile se împart în mod egal atunci când vine vorba despre demisia lui Funeriu: 44% - acord total sau parţial, dezacord total sau parţial - 44%.

Soarta învăţământului românesc e şi mai neagră în ochii acestora: bună şi foarte bună - 30%, proastă şi foarte proastă - 66%.

Când vine vorba de soluţii pentru îmbunătăţirea sistemului pe care i le transmit şefului Educaţiei, românii se gândesc în primul rând la bani pentru profesori - 8%, demisia lui Funeriu - 6%, legi stabile, mai puţine modificări - 4%, să verifice calitatea profesorilor - 3%, exigenţă mai mare - 3%, să fie perseverent - 3%, reducerea numărului de materii 3%.

Supravegherea video a fost o soluţie bună cred cei mai mulţi dintre cei care răspund sondajului IRES - 77%, faţă de 21% care cred că aceasta a fost o decizie proastă. În acelaşi timp, însă 70% crede că aceste camere au influenţat obţinerea de rezultate slabe la examene.

Elevii au fost inhibaţi şi speriaţi, spun 35%, elevii nu au putut copia - 48%, profesorii nu au putut să îi ajute pe elevi - 14%.

În ciuda faptului că unele licee nu au avut niciun elev promovat, mulţiu cred că acestea nu ar trebui desfiinţate: 71%, faţă de 24%.



Sondajul a fost realizat prin metoda CATI, pe un eşantion de 1.295 de persoane, cu o marjă de eroare de +-2,7%.

Sursa: http://www.realitatea.net/

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii