Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
08:38 16 12 2018 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Solul se umflă şi se deformează Cum explică specialiştii lanţul de cutremure cu epicentrul aproape de Măcin

ro

28 Sep, 2013 16:16 1653 Marime text
Şapte seisme au avut loc în ultimele patru zile în judeţul Galaţi.
Cel mai recent, produs chiar vineri, a avut o magnitudine de 3.2 grade. Explicaţia seismologilor este aceea că inundaţiile din ultimele săptămâni au condus la aceste cutremure în lanţ.
Potrivit experţilor, luna aceasta s-au produs nu mai puţin de 24 de cutremure în ţara noastră. În acelaşi timp, trei specialişti de la Institutul Naţional de Cercetare Dezvoltare pentru Fizica Pământului au ajuns, sâmbătă, în localitatea gălăţeană Izvoarele, unde vor încerca să afle sursa declanşării unui fenomen geoloCutremurele din judetul Galati au fost provocate de inundatiigic deosebit, care a dus în ultimele două zile la producerea a nu mai puţin de şapte cutremure în zonă.
O ipoteză surprinzătoare privind cutremurele din Galaţi a fost lansată chiar de Mircea Radulian, şeful seismologilor din România. Acesta a explicat, la România TV, că mişcările seismice în lanţ care au avut loc zilele acestea în România sunt în strânsă legătură cu inundaţiile care au avut loc în urmă cu două săptămâni.

Mai citeşte şi 

Seisme in Vrancea


Conform datelor Institutului Naţional pentru Fizica Pământului, ultimul seism din zonă a avut loc vineri, la ora 16 şi 11 minute, la o adâncime de şapte kilometri. Cele mai apropiate localităţi de epicentru au fost Galaţi, Brăila şi Măcin. Acesta este al şaptelea cutremur produs în Galaţi în ultimele patru zile, dar şi al 24-lea de la începutul lunii produs în ţara noastră. Cele mai importante au fost cele două din opt septembrie, unul cu magnitudinea de 4.1 şi altul de 4.7, produse în Hunedoara în doar 20 de minute.
"Este vorba de o secvenţă de cutremure numită în specialitate roi seismic. Sunt cutremure destul de multe, relativ mici şi apropiate ca magnitudine. Nu sunt foarte mari, însă ele au apărut în zona în care în urma cu doua săptămâni au fost şi inundaţii. Sunt provocate de aceste fenomene meteorologice extreme. Faptul că zona este suprasaturată poate sa conducă la apariţia unor astfel de roiuri seismice. Pot să mai fie cutremure, dar tot aşa relativ mici", a declarat Mircea Radulian, director ştiinţific Institutul Naţional de Fizică a Pământului.
De asemenea, cercetătorul a mai vorbit despre particularitatea solului din zona respectivă, explicând că exista posibilitatea ca acesta să fie argilos. Astfel, atunci când pământul este saturat cu apă, "argila se umflă şi se deformează". În acelaşi timp, odată cu venirea undelor seismice cauzate de ultimele mişcări de pământ din zonă pot provoca o serie de "cavităţi", ceea ce ar putea să explice şi sunetele pe care localnicii le-au auzit în ultima perioadă venind din pământ. Aceasta este considerată cea mai plauzibilă explicaţie, mai ales că "bubuiturile" au fost constatate doar în zona satului Izvoarele.
Sursa: rtv.net
 

Ti-a placut articolul?

Comentarii