Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
06:46 24 03 2018 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

DNA Sinteza lunii iulie

ro

05 Aug, 2015 13:16 713 Marime text
 
Biroul de Informare și Relații Publice a întocmit o sinteză a cauzelor finalizate de procurorii anticorupție în luna iulie 2015, altele decât cele deja mediatizate prin intermediul comunicatelor de presă:
 
Procurorii din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie – Serviciul Teritorial Bacău au dispus trimiterea în judecată, în stare de libertate, a inculpatului HARASEMIUC MIHAIL, în sarcina căruia s-a reţinut săvârşirea infracţiunii de trafic de influenţă. 
În rechizitoriul întocmit, procurorii au reținut următoarea stare de fapt:
 
În zilele de 13 şi 14 martie 2014, inculpatul Harasemiuc Mihail a pretins de la un om de afaceri (persoană denunțătoare), suma de 200.000 euro pentru a-şi exercita influenţa pe care a lăsat să se creadă că o are, prin intermediul altei persoane, asupra judecătorilor din cadrul Curţii de Apel Bacău, în vederea obţinerii unei hotărâri favorabile societăţii comerciale al cărei asociat este denunţătorul. Societatea avea calitatea de petent într-un dosar aflat pe rolul Curţii de Apel Bacău, având ca obiect un litigiu privind achiziţiile publice. 
 
Dosarul a fost trimis spre judecare Tribunalului Bacău.
 
 
Procurorii din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie – Secţia de combatere a corupţiei, au dispus trimiterea în judecată, în stare de libertate, a inculpatului DRAGODAN ALEXANDRU-RĂZVAN în sarcina căruia s-a reţinut săvârşirea infracţiunilor de:

infracțiunilor de folosire sau prezentare cu rea credinţă de documente ori declaraţii false, inexacte sau incomplete, care are ca rezultat obţinerea pe nedrept de fonduri europene şi
înşelăciune. 
În rechizitoriul întocmit, procurorii au reținut următoarea stare de fapt:
 
La data de 27 iunie 2012, inculpatul Dragodan Alexandru-Răzvan a depus la dosarul prin care a solicitat fonduri nerambursabile în cadrul Măsurii 112 - „Instalarea tinerilor fermieri" mai multe acte şi declaraţii false și inexacte, reușind în acest mod, să determine declararea ca eligibil a proiectului său în valoare de 40.000 de euro (177.780 lei) și să încaseze, ca urmare a solicitării primei tranșe, suma de 85.334,40 lei, reprezentând finanțare din bugetul general al Uniunii Europene.
Prin depunerea actelor şi declaraţiilor respective, inculpatul a reuşit inducerea și menținerea în eroare a autorității contractante, determinând-o să încheie și să execute, în parte, contractul de finanțare, cauzând o pagubă în sumă de 21.333,60 lei reprezentată de fondurile alocate de la bugetul de stat al României ca și contribuție națională.
 
Agenția Pentru Finanțarea Investițiilor Rurale (fosta A.P.D.R.P.), s-a constituit parte civilă în dosarul penal, cu suma de 106.668 lei, reprezentând finanțarea accesată fără drept de inculpat.
În cauză, procurorii au dispus instituirea măsurii asigurătorii a sechestrului asupra bunurilor mobile şi imobile, aflate în proprietatea inculpatului Dragodan Alexandru-Răzvan, până la concurența sumei de 106.668 lei.
 
Dosarul a fost trimis spre judecare Tribunalului Teleorman cu propunerea de a se menţine măsurile asiguratorii dispuse în cauză.
 
 
Procurorii din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie – Secţia de combatere a infracţiunilor asimilate infracţiunilor de corupţie au dispus trimiterea în judecată a inculpaţilor TEODOSIU FLORIN SILVIU, administrator al S.C. Delta Ecoinvest S.R.L., la data faptei şi S.C. DELTA ECOINVEST S.R.L. în sarcina cărora s-a reţinut săvârşirea infracţiunii de evaziune fiscală. 
În rechizitoriul întocmit, procurorii au reținut următoarea stare de fapt:
 
În perioada 2010 – 2011, inculpaţii S.C. Delta Ecoinvest S.R.L. şi Teodosiu Florin Silviu, în calitate de administrator al acestei societăţi, au omis, în tot sau în parte, evidenţierea, în actele contabile ori în alte documente legale, a operaţiunilor comerciale efectuate sau a veniturilor realizate și au înregistrat operațiuni fictive de aprovizionare, cauzând bugetului de stat un prejudiciu în valoare de 12.046.773,05 lei, reprezentând T.V.A. și impozit pe profit.
 
Agenția Naţională de Administrare Fiscală s-a constituit parte civilă în dosarul penal, cu suma de 11.892.056.85 lei., împotriva inculpatei S.C. Delta Ecoinvest S.R.L.
 
În cauză, procurorii au dispus instituirea măsurii asigurătorii a sechestrului asupra conturilor bancare deţinute de cei doi inculpaţi, până la concurența sumei de 12.046.773,05 lei, reprezentând prejudiciul estimat în cauză.
 
Dosarul a fost trimis spre judecare Tribunalului Bucureşti cu propunerea de a se menţine măsurile asiguratorii dispuse în cauză.
 
În legătură cu toate dosarele penale menționate mai sus, precizăm că această etapă a procesului penal reprezintă, conform Codului de procedură penală, finalizarea anchetei penale și trimiterea rechizitoriului la instanță, spre judecare, situație care nu poate în niciun fel să înfrângă principiul prezumției de nevinovăție.
 
 

Ti-a placut articolul?

Comentarii