Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
06:49 23 04 2018 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Sindicaliştii au început protestele în faţa Administraţiei Porturilor Maritime Constanţa (galerie foto+video)

ro

09 Mar, 2015 08:19 1652 Marime text
Organizaţia Patronală Operator Portuar a început pichetarea sediului Companiei Naţionale Administraţia Porturilor Maritime Constanţa.
 
În perioada 9 martie – 10 aprilie, în intervalul 07.30 – 18.00, în faţa sediului APMC vor protesta, zilnic, 200 de sindicalişti.
 
Conform Federaţiei Naţionale a Sindicatelor Portuare, această manifestare este organizată „împotriva incompetenţelor şi abuzurilor conducerii administrative executive a CN APM SA”.

Tensiunile dintre Organizaţia Patronală „Operatorul Portuar“ şi Federaţia Naţională a Sindicatelor Portuare (FNSP), pe de o parte, şi conducerea Companiei Naţionale Administraţia Porturilor Maritime Constanţa (CN APMC), de cealaltă parte, iau amploare. Astfel, „Operatorul Portuar“ şi FNSP au decis să iasă din nou în stradă pentru a protesta, motivul nemulţumirilor fiind, de această dată, Master Planul Portului Constanţa. Conform declaraţiilor lui Mircea Burlacu, preşedintele FNSP, actuala conducere a APMC „distruge economia portuară“.
 
Master Planul Portului Constanţa aruncă în aer relaţiile dintre „Operatorul Portuar“, FNSP şi conducerea Companiei Naţionale Administraţia Porturilor Maritime Constanţa, relaţii care erau oricum tensionate încă de acum un an, atunci când administraţia Mazăre intenţiona să preia un pachet de 13% din acţiunile Portului, cu titlu gratuit, de la Ministerul Transporturilor.
 
„Prin această strategie, operatorii portuari şi, în egală măsură, salariaţii (n.r. operatorilor portuari) devin ţinta incompetenţei conducerii CN APMC. Indivizii ăştia de la CN APMC au refuzat orice fel de dialog organizat pe marginea Master Planului“, a declarat Mircea Burlacu. „Master Planul nu a fost niciodată discutat cu patronatele şi sindicatele. Nu ne-a fost înaintat niciodată. Doar luni am primit o invitaţie la o discuţie cu Asocierea Ernst&Young - Inros Lackner, consultantul. Dar timpul care ne era alocat era de trei minute, la finalul cărora se aşteptau, probabil, să şi aplaudăm. Nu putem vorbi în trei minute despre un obiectiv strategic de interes naţional şi, oricum, întâlnirea a fost anulată“, a precizat preşedintele FNSP.
 
Mircea Burlacu a mai afirmat că reprezentaţii actualei conduceri a CN APMC „au primit dispoziţie să transforme Portul Constanţa în zonă de plăceri şi să-i distrugă potenţialul economic. Actuala conducere a companiei distruge economia portuară, alungă marfa şi vapoarele din Portul Constanţa, ceea ce va atrage falimentul multor operatori portuari. Vor să facă acolo o zonă rezidenţială, în care să se intre direct cu iahtul, cu restaurante şi cazinouri. Asta doreşte actuala conducere a Portului Constanţa, demonstrând o permanentă lipsă de respect faţă de salariaţi şi operatori portuari“, a adăugat Mircea Burlacu.
 
Deşi autorizaţia pentru organizarea protestelor împotriva conducerii CN APMC a fost solicitată pentru o perioadă de 30 de zile, preşedintele FNSP a menţionat că derularea evenimentelor va depinde de evoluţia zilnică a situaţiei, mai exact, de dialogul cu CN APMC.
 
Nu este pentru prima dată când Organizaţia Patronală „Operatorul Portuar“ (care include 35 de companii ce îşi desfăşoară activitatea pe domeniul portuar) şi Federaţia Naţională a Sindicatelor Portuare ies în stradă pentru a manifesta împotriva conducerii CN APMC. În luna mai a anului trecut, cele două entităţi au protestat câteva zile la rând împotriva conducerii Portului şi a municipalităţii, atunci când aceasta din urmă intenţiona să preia în administrare un nou pachet din acţiunile Portului, cu titlu gratuit, de la Ministerul Transporturilor.

Ti-a placut articolul?

Comentarii