Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
21:28 19 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Sinaxar 5 decembrie 2015 Ce vedenie dumnezeiască a avut sfântul pomenit azi de ortodocşi

ro

05 Dec, 2015 01:34 1912 Marime text
Sfântul Sava a trăit în vremea împăratului Teodosie cel Mic (403-450). Era originar din Capadocia, iar părinţii lui se numeau Ioan şi Sofia.

La vârstă de 18 ani ajunge la renumitul călugăr Eftimie, care îl trimite la Cuviosul Teoctist. Acolo s-a desăvârşit şi apoi a făcut multe minuni. Din minunile sale amintim că prin rugăciunea lui a izvorât apă în locuri fără de apă. A fost trimis că sol la Constantinopol, de patriarhii Ierusalimului.
După mulţi ani de nevoinţe şi nespuse bucurii duhovniceşti, Sfântul Cuvios Sava a avut o vedenie dumnezeiască: a cunoscut data trecerii sale la cele veşnice. Culcându-se în chilia să, a chemat pe toţi părinţii şi fraţii şi le-a dat sărutarea cea mai de pe urmă, punându-le egumen în locul pe Meliţ. Acestuia i-a poruncit să păzească fără vătămare toate aşezămintele mănăstirii date de dansul. Apoi au trecut patru zile fără să guste ceva şi să vorbească cu cineva. Astfel, sâmbătă seară, cerând Preacuratele Taine şi împărtăşindu-se, a zis cuvântul cel mai de pe urmă: "Doamne, în mâinile Tale îmi dau duhul meu". Şi aşa s-a săvârşit în ziua de 5 decembrie 532. Cuviosul Sava a murit la vârstă de 94 de ani. În secolul al XII-lea, trupul Sfântului Sava a fost luat de cruciaţi şi dus în Veneţia. Acesta a fost adus înapoi în Mănăstirea Sfântul Sava cel Sfinţit abia după înţelegerea dintre Papa Paul al VI-lea şi Patriarhul ortodox grec Atenagora, în cadrul vizitei papei în Ţară Sfântă, în anul 1965.
Mâine, 6 decembrie, facem pomenirea Sfântului Ierarh Nicolae, arhiepiscopul Mirelor Lichiei (dezlegare la peşte).
Sursa: CrestinOrtodox.ro





 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii