Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
12:23 25 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Sinaxar 3 octombrie 2015 Moaştele sfântului pomenit azi au fost la Constanţa în 2013. Cui spunem La mulţi ani

ro

03 Oct, 2015 02:38 1750 Marime text
Sfântul Dionisie Aeropagitul s-a născut în Atena. După ce a finalizat studiile de filosofie din Atena, a mers în Egipt pentru a şi le desăvârşi. Pe când se afla aici, Mântuitorul era răstignit pe Cruce la Ierusalim. Observând întunecarea cerului petrecută la moartea lui Hristos, a rostit profetic cuvintele: "Sau Dumnezeu pătimeşte sau lumea aceasta văzută se sfârşeşte”.

Dionisie revine în Atena şi se bucură de întâlnirea cu Pavel în Areopag. Va pune în inimă cuvintele pe care le va rosti Pavel şi astfel, în anul 51 se va converti la creştinism. Mai târziu, va fi hirotonit episcop în Atena. Călătoreşte cu Pavel şi îi cunoaşte pe ceilalalţi Apostoli ai lui Hristos. Ajunge la Ierusalim ca să o cunoască pe Maica Domnului. Va fi de faţă la înmormântarea Feciorei Maria.

După ce a rânduit alt episcop pentru Atena, s-a dus la Roma. De aici va pleca în Galia, l-a îndemnul Sfântului Clement, episcopul Romei. Zideşte o biserică în cetatea Parisului şi converteşte mulţi păgâni la creştinism. A fost decapitat în vremea împăratului Domitian (81-96).
Este primul autor patristic care ne-a lăsat o ierarhizare a cetelor îngereşti. În prima treaptă, care este cea mai înalta, sunt: Tronurile, Heruvimii şi Serafimii. A doua treaptă cuprinde: Stăpâniile, Domniile şi Puterile, iar în treapta a treia întâlnim: Începătoriile, Arhanghelii şi îngerii.

“ Sfântul Dionisie Areopagitul a fost mucenic al  Sfântului Apostol Pavel. S-a convertit la creștinism în anul 51 când Apostolul Pavel propovăduia Evanghelia în Areopag, din cetatea Atena. A propovăduit creștinismul în cetățile Atenei, după care a devenit Episcop al Atenei“ spunea părintele protosinghel Benedict Georgescu.
În anul 2013 la 3 octombrie moaştele Sfântului Dionisie Areopagitul au fost aduse din Grecia şi au fost primite cu mare bucurie de credincioşi.
“ Constănțenii au primit cu bucurie venirea moaștelor și au venit în număr mare la Catedrală pentru a participa la slujbă“, mai spunea atunci părintele protosinghel Benedict Georgescu.

Sursa: CrestinOrtodox.ro



 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii