Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
02:31 17 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Sinaxar 29 septembrie Mii de bărbaţi îi poartă numele sfântului prăznuit azi de ortodocşi. A fost un „puternic vindecător al bolnavilor”

ro

29 Sep, 2015 02:41 1844 Marime text
Sfântul Chiriac Sihastrul s-a născut la anul 448, în vremea împăratului Teodosie cel Mic, în Corint. Fiind nepot al Episcopului Petru al Corintului, încă de copil a fost hirotesit citeţ al bisericii catedralei.

La vârsta de optsprezece ani Chiriac ajunge la Ierusalim unde îl cunoaşte pe Sfântul Eftimie, care, i-a prorocit că va ajunge un mare duhovnic. Sfântul Efitimie l-a tuns în monahism trimişându-l totodată la Sfântul Gherasim de la Iordan. Aici Sfântul Chiriac a petrecut vreme de nouă ani.

Dupa moartea Sfântului Gherasim s-a întors însă la Mănăstirea Sfântului Eftimie.
După zece ani, fugind de slava oamenilor, a sihăstrit în locuri diferite, iî cele din urmă stabilindu-se la Mănăstirea Sfântului Hariton.
Sfântul Chiriac Sihastrul a spus despre sine că în toate zilele vieţii lui lumina soarelui nu l-a văzut mâncând, nici a apus fiind el supărat pe cineva.
A fost cunoscut atât pentru nevoinţele sale cât şi pentru darul facerii de minuni. Sinaxarul îl aminteşte ca "puternic vindecător al bolnavilor, şi blând mângâietor al celor întristaţi”.
Sfântul Chiriac a fost şi un mare luminător al Bisericii, Stâlp al Ortodoxiei, luptând mai ales împotriva ereziilor lui Origen.
Sfântul Chiriac Sihastrul s-a mutat la Domnul în anul 557.

Sursa: CrestinOrtodox.ro



 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii