Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
02:56 19 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Sinaxar 28 decembrie 2015 Ortodocșii pomenesc cumplita prigoană împotriva creștinismului de la Nicomidia

ro

28 Dec, 2015 01:11 1723 Marime text
Împăratul Maximian, pe când se află în cetatea Nicomidiei, aflând de numărul mare de creştini din ea, a pus la cale exterminarea lor în apropierea Praznicului Naşterii Domnului. Împăratul, ştiind că toţi creştinii se vor strânge în marea biserica din Nicomidia, a poruncit că biserica să fie înconjurată de lemne uscate, cărora soldaţii să le dea foc.
 
Sfântul Antim, episcopul Nicomidiei, a adunat în biserică tot poporul lui Hristos, a prăznuit împreună cu ei şi i-a învăţat adevărată credinţă. Soldaţii au înconjurat biserica şi nu au mai permis nimănui să iasă din ea. Înăuntru a intrat trimisul împăratului care le-a vestit creştinilor că împăratul îi somează să jertfească idolilor, altfel vor fi arşi de vii. Atunci arhidiaconul bisericii, aprins de focul râvnei dumnezeieşti, a întărit mulţimea şi i-a pus înainte slavă muceniciei la care îi cheamă Dumnezeu. El le-a amintit de pilda celor trei tineri din cuptorul de foc. Creştinii s-a umplut de Duhul Sfânt şi au voit cu râvnă să răspundă dumnezeiestii chemări. Când episcopul a aflat aceasta s-a grăbit de a botezat pe catehumeni, şi a împărtăşit pe toţi creştinii cu dumnezeieştile şi preacuratele Taine.
 
Soldaţii însă au aprins lemnele aşezate din timp. Potrivit tradiţiei, douăzeci de mii de oameni au dobândit cununa mucenicească, înălţând cântări de laudă lui Dumnezeu. Toţi aceştia au luat mucenicia la anul 302. Prin milă lui Dumnezeu Sfântul Antim a scăpat nevătămat, că să fie de folos şi altora. A adus prin Botez pe mulţi la Hristos şi după ce a fost mult chinuit, s-a mutat la Hristos.
Sursa: Calendar Ortodox
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii