Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
20:46 28 03 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Sinaxar 27 decembrie 2015 Cine este sfântul prăznuit azi al cărui nume este purtat de milioane de bărbați și femei

ro

27 Dec, 2015 01:04 2255 Marime text
Sfântul Ştefan era iudeu de neam, din semintia lui Avraam. Mărindu-se numărul creştinilor după întemeierea Bisericii şi crescând numărul cererilor pentru diverse slujiri ale Apostolilor, au fost aleşi din cadrul comunităţii, şapte bărbaţi "plini de Duh Sfânt şi de înţelepciune".
 
Aceştia aveau menirea să slujească atât în cadrul slujbelor religioase cât şi să supravegheze bună orânduială la mesele comune. Primul dintre aceştia a fost Ştefan, iar ceilalţi şase sunt: Filip, Prohor, Nicanor, Timon, Parmenă şi Nicolae. Rolul lor în Biserica primară depăşea cu mult rolul pe care îl iau diaconii în zilele noastre. Ei predicau cuvântul Evangheliei, botezau şi ajutau la desfăşurarea cultului aparţinând organelor de conducere ale Bisericii din Ierusalim.
 
Sfântul Ştefan cunoştea foarte bine Scriptura şi propovăduia cu multă putere pe Hristos. Saducheii şi fariseii au pus nişte bărbaţi să spună că L-au auzit rostind cuvinte de hula împotriva lui Moise şi a lui Dumnezeu. În vremea aceea, blasfemia era pedepsită cu moartea. Ajuns în faţa sinedriului, i-a înfruntat pe judecători, iar aceştia au cerut că Ştefan să fie ucis cu pietre. În acele momente, Sfântul Ştefan a avut o viziune în care l-a văzut pe Hristos „stand de-a dreapta lui Dumnezeu. Şi a zis: Iată văd cerurile deschise şi pe Fiul Omului stand de-a dreapta lui Dumnezeu.“ (Faptele Apostolilor)
 
Pentru că există obiceiul că cei omorâţi cu pietre să nu fie înmormântaţi în cavoul familiei, se crede că a fost pus în mormântul unui creştin.
Moaştele sale au fost descoperite în anul 415.
Sfântul Apostol Ştefan, cel dintâi martir al Bisericii lui Hristos, este primul model de jertfă creştină pentru toţi.
Sursa: CrestinOrtodox.ro 
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii