Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
14:48 19 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Sinaxar 26 ianuarie 2016 Despre cel mai bogat om din Constantinopol și lupta pentru reunirea familiei

ro

26 Jan, 2016 01:49 1697 Marime text
 
Despre Xenofont se știe că a fost a fost unul din cei mai bogaţi oameni din Constantinopol. Împreună cu soţia să Maria, îşi duceau viaţă potrivit voii lui Dumnezeu.
 
Hotărăşte să-şi trimită fiii la şcoală din Beirut, în Fenicia. Din cauza unei boli, îşi cheamă fiii pentru a fi alături de el pe patul suferinţei. Îi îndemână pe aceştia să ia că plidă de trăi viaţa sa: „socotesc că nu va va fi de trebuinţă alt învăţător; căci învăţătură cea din casă prin cuvinte şi închipuită prin fapte mai folositoare este decât învăţătură cea din afară”.
 
Xenofont îi cere lui Dumnezeu să-l ţină în viaţă până îşi va vedea fiii în toate desăvârşiţi. Dumnezeu îi ascultă rugăciunea şi îi descoperă în vis că se va însănătoşi. În urmă acestei minuni, cei doi fii, Ioan şi Arcadie, decid să revină în Beirut. În timpul călătoriei lor pe mare, se produce o furtună. Datorită rugăciunilor au ajuns la uscat, însă, fiecare în altă ţară: Ioan la un loc ce se numea Melfitan, iar Arcadie, în Tetrapirghia. Fiecare neştiind de salvarea celuilalt, petrecea în întristare. Că mulţumire că nu au pierit în mare, cei doi vor îmbracă haina monahală în locuri diferite.
Ţinând seama că timp de 2 ani nu au mai primit nicio veste de la cei doi fii, Xenofont trimite o slugă la Beirut să cerceteze motivul pentru care aceştia nu au mai dat semne de viaţă. Sluga nu-i găseşte, dar îl întâlneşte într-o mănăstire pe unul din însoţitorii celor doi de pe corabie. Acesta îi mărturiseşte că numai el a scăpat din cumplita furtună. Ajuns la curtea lui Xenofont, slugă îi vesteşte acestuia că fiii lui au murit înecaţi în mare. În urmă rugăciunilor făcute de Xenofont şi soţia să Maria, Dumnezeu le descoperă în vis, că cei doi fii sunt în viaţă. Decid să meargă la Locurile Sfinte spre a-şi vedea fiii. Nu erau aici, dar prin purtarea de grijă a lui Dumnezeu, cei doi ajung la Locurile Sfinte pentru închinare. După ce îşi revăd fiii, Xenofont şi soţia să Maria intră în monahism. Datorită bunei vieturi, Xenofont şi Maria au primit darul de a face minuni.
Sursa: CrestinOrtodox.ro
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii