Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
15:13 29 03 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Sinaxar 24 ianuarie 2016 Viața sfintei de azi. O poveste cu tâlcuri. Multe femei îi poartă numele

ro

24 Jan, 2016 03:00 1705 Marime text
Sfânta Xenia era originară din Roma. În momentul în care părinţii au hotărât să o mărite, ea a ales să fugă împreună cu două slujitoare în Insula Cos. Face acest lucru din dragoste faţă de Hristos, căci pentru ea adevărată logodnă era unirea cu El.
 
 Renunţă la numele Eusebia şi îşi ia numele de Xenia, care se tâlcuieşte "străină", vrând să arate prin acest gest, că se înstrăinează de lumea aceasta. În urmă rugăciunilor, îl întâlneşte pe ieromonahul Pavel, iar la îndemnul acestuia se stabileşte în cetatea Milassa din Căreia şi îmbracă haina monahală. Aici va ridică o bisericuţa închinată Sfântului Mucenic Ştefan. Va fi locul în care se va nevoi împreună cu cele două slujitoare şi cu alte fecioare.
 
Sfânta Xenia era într-o continuă priveghere, înfrânare şi smerenie. Purta nişte haine vechi, dar considera că trupul sau este nevrednic şi de acestea. Toată viaţă ei era întru umilinţă şi vărsare a lacrimilor. În Sinaxarul zilei în care se face pomenirea ei se spune că "puteai să vezi izvoarele apelor în vreme de arşiţă secând, decât ochii ei încetând de lacrimi... făcutu-s-au lacrimile ei pâine ziua şi noaptea ”. Era străină de lume, însă, locuitoare a cerului. A fost văzută în trup, dar s-a asemănat cu îngerii cei fără de trup.
 
Diavolii se temeau de înfrânarea ei şi nu îndrăzneau să se apropie de ea. Mânca uneori a două zi, alteori în a treia zi, iar de multe ori şi toată săptămâna petrecea fără hrană. Iar când era să primească hrană, nu mânca verdeţuri, linte, poame de grădina, ci numai puţină pâine, udată cu lacrimile sale. Lua din cădelniţă cenuşă şi presăra pâinea să. Aceasta o făcea în tot timpul vieţii sale, împlinind cuvântul prorocesc: "Cenuşă cu pâine am mâncat şi băutură mea cu plângere am amestecat”.
 
În momentul în care cuvioasă Xenia a trecut la cele veşnice, pe la amiază, pe cer s-a arătat, deasupra mănăstirii, o cunună de stele foarte luminoasă având în mijlocul ei o cruce. Această cunună strălucea mai mult decât soarele. Prin acest semn, Dumnezeu a dorit să arate tuturor, sfinţenia cuvioasei Xenia.
 
Viaţa sa a fost cunoscută de ceilalţi, după moartea ei. Cuvioasă Xenia le ceruseră celor două slujnice să nu spună nimănui nimic despre viaţa sa. Astfel, nimeni nu a ştiut unde şi când s-a născut, din ce fel de familie şi de ce a ales să părăsească lumea aceasta, până în momentul în care una din slujnicele ei va face cunoscut motivul înstrăinării ei pentru Hristos.
Sursa: CrestinOrtodox
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii