Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
01:24 20 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Sinaxar 22 noiembrie 2015 Mii de bărbaţi şi femei poartă numele sfinţilor prăznuiţi azi. Cui spunem La mulţi ani

ro

22 Nov, 2015 00:50 1829 Marime text
Sfinţii Filimon, Arhip şi Apfia au vieţuit pe vremea împăratului Nero. Au fost ucenici ai Sfântului Apostol Pavel şi au pătimit pentru Hristos în Kolasia.

Din Sinaxar aflăm că pe când îşi înălţau rugăciunile către Dumnezeu în sfânta biserica, împreună cu alţi creştini, au năvălit asupra lor închinătorii de idoli.
Atunci toţi credincioşii care erau în biserica, au fugit,şi au rămas numai Filimon, Arhip şi Apfia, pe care, luându-i păgânii, i-au dus la Artoklis făcătorul de pâine al Efesului. Sfântul Arhip a fost bătut aspru şi străpuns cu cuţite peste tot trupul, de persoanele care treceau pe acolo. Sfântul Filimon a fost bătut fără milă şi, fiind împroşcat cu pietre, s-a săvârşit. Asemenea şi Sfânta Apfia a fost ucisă cu pietre şi în astfel de munci au trecut sfinţii către Dumnezeu.

Sfânta Muceniţă Cecilia
Sfânta Muceniţă Cecilia (foto) s-a născut la Roma din părinţi foarte bogaţi. Făcând jurământul fecioriei înaintea lui Dumnezeu, Sfânta Cecilia a îmbrăcat pe dedesubtul hainelor strălucite la care o obligă rangul, cămaşă aspră, semnul nevoinţelor. Părinţii ei au obligat-o însă la căsătoria cu păgânul Valerian, dar Cecilia, sfătuindu-l pe mirele ei în noapte nunţii, l-a câştigat pentru dreapta credinţă. Acesta urmând sfatul ei, a mers la Episcopul Urban şi s-a botezat. Valerian, mai târziu, l-a adus la Hristos şi pe fratele lui, Tiburtie. Nu la mult timp după aceea fraţii au fost osândiţi la moarte pentru credinţă lor. Deşi fiind la locul de ucidere, aceşti fraţi minunaţi l-au dobândit pentru Hristos şi pe comandantul gărzii, Maximus. Toţi au dobândit cununa mucenicească. Sfânta Cecilia a îngropat cu cinste la un acelaşi loc sfintele lor trupuri. Ea a fost apoi adusă la judecată, căci neobosită propovăduia în rândul păgânilor dreapta credinţă. Fiind întrebată de către judecător care este sursă curajului ei, sfânta a răspuns: "Conştiinţa curată şi credinţă neîndoielnică”. Sfânta Cecilia a fost osândită la moarte prin tăierea capului. Călăul a lovit-o de trei ori cu sabia peste gât, fără că să o poată ucide. Ea doar s-a rănit, iar din rănile ei au sângerat foarte mult. După trei zile sfânta a adormit în Domnul. Sfânta Cecilia a luat cununa muceniciei împreună cu ceilalţi aproape de anul 230. Sfintele ei moaşte se află la Roma, în biserica închinată ei.
Sursa: crestinortodox.ro

Mai citeşte şi /diverse/stiri-calde/sinaxar-20-noiembrie-2015-ortodocsii-praznuiesc-un-sfant-recunoscut-pentru-puterile-sale-asupra-demonilor-573042.html
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii