Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
04:09 20 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Sinaxar 11 decembrie Ortodocşii pomenesc doi stâlpnici. De unde numele. Unul a ajuns la Marea Neagră

ro

11 Dec, 2015 02:47 1997 Marime text
Sfântul Daniil Stâlpnicul s-a născut în satul Vitaria din Mesopotamia, din părinţi creştini. Fiind singurul copil dăruit lor de Domnul, aceştia l-au închinat cu totul Lui , încă din perioada copilăriei.

El a îmbrăţişat viaţă monahală la vârsta de doisprezece ani cu binecuvântarea Sfântului Simeon Stâlpnicul.
Sfântul Daniil a plecat din mănăstire şi s-a sălăşluit într-un templu păgân părăsit de la ţărmul Mării Negre. După o vreme, a urcat pe un stâlp pe care a rămas până la moartea să, îndurând arşiţa, frigul, dar şi atacurile demonilor. În jurul acelui stâlp s-a strâns un număr mare de ucenici, pe care Sfântul i-a povăţuit prin pildă vieţii lui şi prin cuvânt.
Chiar împăratul Leon cel Mare a venit la stâlpul Sfântului Daniil fiind însoţit de oaspeţi din străinătate, principi şi aristocraţi, cărora arătându-le stâlpul, a mărturisit: "Iată cea mai scumpă comoară a împărăţiei mele!"
Sfântul Daniil şi-a prorocit ziua morţii. La ieşirea sufletului lui ucenicii au văzut pe sfinţii îngeri, proroci, apostoli şi mucenici deasupra stâlpului pe care vieţuise cuviosul.

Sfântul Luca cel Nou Stâlpnicul

Sfântul Luca Stâlpnicul a vieţuit la Constantinopol în vremea împăratului Constantin Porfirogenetul (sec.X).
A luptat că soldat în rândurile armatei bizantine într-un război contra bulgarilor, în care a fost martorul morţii a mii de oameni. Din acest război el a scăpat nevătămat. Văzând în acest fapt, purtarea de grijă a lui Dumnezeu, s-a făcut monah şi a urcat pe un stâlp de lângă Calcedon. A trăit pe acel stâlp întru aspre nevoinţe timp de patruzeci şi cinci de ani, curăţîndu-şi inima de toate gândurile şi patimile sufleteşti şi trupeşti.
Sursa: CrestinOrtodox.ro
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii