Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
15:08 19 03 2018 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Mai mare ruşinea! Şi profesorii au... fiţuicile lor!

ro

11 Jul, 2015 18:34 950 Marime text
Un profesor din Buzău s-a făcut de râs, încercând să... copieze la examenul de definitivat în învăţământ, sesiunea 2015, cu ajutorul unui ceas inteligent. Totul s-a întâmplat la Liceul de Arte. Profesorul a fost observant de supraveghetori şi eliminat din examen.
În sesiunea 2015, examenul naţional pentru definitivare în învăţământ se organizează la 127 de discipline. Proba scrisă a conţinut subiecte de specialitate, metodica predării, pedagogie şi elemente de psihologia educaţiei. Durata de redactare a lucrării este de patru ore. Promovarea examenului de definitivat îi acordă profesorului dreptul de practică în învăţământul preuniversitar.
Cei care pică acest examen şi nu îl repetă în intervalul de maximum 5 ani sau nu iau notă de trecere la nici una dintre cele trei sesiuni la care se pot prezenta pot fi angajaţi în învăţământ doar pe perioadă determinată, ca profesori debutanţi.
Examenul constă în susţinerea a cel puţin două inspecţii speciale la clasă şi o probă scrisă şi se susţine în limba română. Cadrele didactice care predau la clase cu predare integrală în limbile minorităţilor naţionale pot susţine probele examenului în limba de predare a disciplinei.
Proba scrisă se susţine în centrele de examen care se stabilesc de către consiliul de administraţie al inspectoratului şcolar în unităţi de învăţământ care permit organizarea, în aceeaşi clădire, a sălilor de examen şi a sălilor în care îşi desfăşoară activitatea comisia de examen. Pentru evaluarea lucrărilor şi soluţionarea contestaţiilor se constituie, la nivel naţional, centre de evaluare a lucrărilor scrise, respectiv de soluţionare a contestaţiilor. Definitivarea în învăţământ poate fi obţinută la una dintre specialităţile înscrise pe diploma/diplomele pe care candidatul o/le deţine sau la una dintre disciplinele pe care cadrul didactic o poate preda. Cadrele didactice care promovează examenul dobândesc dreptul de practică în învăţământul preuniversitar.
Dintre cei 10.297 de candidaţi înscrişi la începutul anului şcolar, au fost admişi să participe la proba scrisă 9.385 de candidaţi care au îndeplinit cumulativ cele trei condiţii prevăzute de metodologie: efectuarea unui stagiu de predare în specialitate de cel puţin un an, calificativul pentru anul şcolar în curs „Bine” sau „Foarte bine” şi minimum media 8 la cele două inspecţii speciale la clasă desfăşurate pe perioada anului şcolar. Cei mai mulţi candidaţi sunt cadre didactice în învăţământul preşcolar (1.801 candidaţi) şi primar (1.433 de candidaţi).
Nota obţinută la proba scrisă este nota la examen. Nota minimă de promovare a examenului este 8. Cadrele didactice care promovează examenul dobândesc dreptul de practică în învăţământul preuniversitar, acesta fiind, de altfel, şi obiectivul acestui examen. Afişarea rezultatelor va avea loc în data de 14 iulie. Perioada 14-17 iulie este destinată înregistrării şi soluţionării contestaţiilor. Afişarea rezultatelor finale este programată pentru data de 18 iulie.
 

Ti-a placut articolul?

Comentarii