Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
09:15 19 03 2018 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Shimbul de opinii dintre Bogdan Aurescu și ambasadorul Hans G. Klemm

ro

21 Sep, 2015 18:00 559 Marime text
 
Ministrul afacerilor externe Bogdan Aurescu l-a primit astăzi pe ambasadorul agreat al SUA în România, Hans G. Klemm, pentru prezentarea copiilor scrisorilor de acreditare.
 
Schimbul de opinii dintre cei doi oficiali a evidenţiat nivelul relaţiilor româno-americane, care în acest an aniversează 135 de ani de existenţă.
 
Şeful diplomaţiei române a subliniat rolul central al Parteneriatul Strategic în arhitectura politicii externe şi de securitate a României şi a exprimat aprecierea faţă de contribuţia SUA la asigurarea securităţii României.
 
Au fost trecute în revistă principalele repere ale agendei bilaterale până la sfârşitul anului în curs, fiind exprimat interesul comun pentru extinderea contactelor politice în viitor. Bogdan Aurescu a subliniat atenţia pe care partea română o acordă activităţii Task Force-ului pentru implementarea Declaraţiei Comune privind Parteneriatul Strategic pentru Secolul XXI între România şi Statele Unite.
 
În ceea ce priveşte palierul politico-militar şi de securitate, şeful diplomaţiei române a salutat foarte buna cooperare pentru realizarea proiectelor strategice comune, în special operaţionalizarea până la finalul anului a sistemului de apărare antirachetă de la Deveselu.
 
Cei doi interlocutori au examinat şi modalităţile de valorificare a oportunităţilor de extindere a cooperării economice bilaterale, convenind asupra valorificării și mai eficiente a potenţialului pe aceasta linie dintre cele doua state. În acest context, a fost evidenţiată relevanţa celei de-a 4-a misiuni economice anuale a Consiliului de Afaceri Americano-Român (AMRO), programată în această toamnă la Bucureşti, pentru amplificarea dimensiunii economice a Parteneriatului Strategic.
 
În cadrul discuţiilor cei doi oficiali au abordat şi aspecte privind obiectivul includerii României în Programul Visa Waiver.
 
Ministrul Aurescu a mai exprimat interesul autorităţilor române pentru dezvoltarea interacţiunii bilaterale şi în cadrul altor domenii de interes convenite în cadrul Declaraţiei Comune. Dincolo de dimensiunea politico-militară şi economică, Bogdan Aurescu a arătat că este necesară amplificarea cooperării şi în ceea ce priveşte colaborarea româno-americană în domeniile de vârf ale inovaţiei şi tehnologiei, educaţiei, cercetării şi schimburilor culturale.
 
Au fost, totodată, discutate aspecte privind stabilitatea şi securitatea din regiune, în special evoluţiile din vecinătatea României. A avut loc un schimb de vederi cu privire la situaţia din Republica Moldova şi a fost discutat sprijinul pe care România şi SUA îl pot acorda în actuala etapă a parcursului european al acestui partener apropiat.
 
Ministrul Aurescu a adresat ambasadorului Klemm urări de succes în activitate, asigurându-l de întregul sprijin al Ministerului Afacerilor Externe şi al său personal.Sursa foto: wall-street.ro

Ti-a placut articolul?

Comentarii