Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
17:55 23 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

PNL „Sfidarea dreptului la vot de către Ponta, un atac la democrație”

ro

17 Aug, 2015 12:37 1123 Marime text
 
Liberalii consideră că premierul Victor Ponta este obligat, potrivit deciziilor instanțelor, să organizeze alegeri parțiale locale și parlamentare, arătând că sfidarea dreptului la vot reprezintă un atac fără precedent la democrație, informează Agerpres.

„PNL atrage atenția că sunt fără precedent deciziile instanțelor de judecată împotriva Guvernului condus de Victor Ponta. Acestea l-au obligat, succesiv, pe Victor Ponta să organizeze alegeri parțiale locale și parlamentare, însă prin 'abuz de putere', cum a fost catalogat chiar de judecători, prim-ministrul a refuzat să pună în aplicare legea", arată PNL, într-un comunicat, citat de Agerpres.

Liberalii subliniază că, în acest sens, există trei decizii "doveditoare" ale instanțelor, una a Curții de Apel Cluj din 3 aprilie 2015 - prin care s-a constatat "abuzul de putere" pentru că Executivul a refuzat să organizeze alegeri pentru președinția Consiliului Județean Cluj - și două ale Curții de Apel București.

PNL precizează că în concordanță cu decizia instanței de la Cluj, Curtea de Apel București a obligat în 19 mai "pârâtul să procedeze la stabilirea datei organizării alegerilor parlamentare parțiale" în 13 circumscripții.

„Curtea a apreciat sesizarea PNL ca fiind întemeiată, subliniind că s-au încălcat o serie de legi electorale și administrative. Prin urmare, Curtea de Apel București a constatat și concluzionat: 'Guvernul avea obligația de a stabili data organizării alegerilor, iar această obligație izvora din lege, neputându-se opune argumente de oportunitate (...), respectiv aprobarea bugetului pentru desfășurarea alegerilor parțiale sau necesitatea stabilirii în mod unitar, corelat cu luarea în considerare a tuturor aspectelor financiare, logistice și umane pe baza avizelor de specialitate ale ministerelor și instituțiilor publice cu atribuții'. 'Guvernul României, în calitate de autoritate publică, are obligația executării legii și a organizării executării legii, în speța de față pârâtul având obligația organizării alegerilor, în condițiile și termenele prevăzute de actele normative, neavând un drept de apreciere cu privire la acest aspect (...)"', se spune în comunicatul PNL.

Liberalii arată, totodată, că instanța de judecată a obligat în data de 26 mai Guvernul "să procedeze la stabilirea datei organizării alegerilor parțiale locale pentru funcția de primar" în 28 de localități și "să procedeze la stabilirea datei organizării alegerilor parțiale locale pentru funcția de președinte al consiliului județean în circumscripția electorală a județului Vâlcea și a județului Neamț".

PNL menționează că la acea dată Curtea de Apel București a apreciat sesizarea PNL ca fiind întemeiată.

„PNL a susținut - prin votul său - nevoia unei noi legislații electorale, însă nu poate admite că premierul Victor Ponta a obstrucționat permanent organizarea alegerilor parțiale. Aceste realități trebuie subliniate! Victor Ponta este cel care a refuzat în mai multe rânduri, și nu altcineva, să pună în aplicare mai multe decizii ale instanței în privința organizării alegerilor parțiale", arată liberalii.

PNL îi atrage atenția premierului Victor Ponta că deciziile judecătorești amintite au fost date înaintea modificării legislației de către Parlament.

„PNL consideră că sfidarea dreptului la vot, practicată de Victor Ponta începând cu Diaspora și terminând cu cei peste două milioane de români care nu și-au putut vota reprezentanții în administrație și Parlament, reprezintă un atac fără precedent la democrația din România", conchid liberalii.




Sursa: Agerpres
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii