Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
23:40 18 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Sfântul ierarh Bretanion, primul episcop atestat al Tomisului, prăznuit pe 25 ianuarie

ro

23 Jan, 2015 09:29 2338 Marime text
09_episcop_Sf_Bretanion.jpgDuminică, 25 ianuarie, Biserica Ortodoxă îl prăznuieşte pe Sfântul ierarh Bretanion, primul episcop atestat al Tomisului., se arată într-un comunicat al Arhiepiscopiei Tomisului.
 
În această zi, mănăstirea „Sfinţii Ierarhi Nicolae şi Bretanion”, de lângă localitatea 23 August, îşi va serba hramul. Cu această ocazie, începând cu ora 8.45, Înaltpreasfinţitul Teodosie va oficia Sfânta Liturghie în biserica cea mare a mănăstirii.
 
Născut în Capadocia, posibil ucenic al Sfântului Vasile cel Mare, Bretanion (Vretanion) a fost numit episcop al Tomisului în jurul anului 360. Dintr-o mărturie a istoricului bisericesc Sozomen se cunoaşte un episod din care reiese bărbăţia şi înţelepciunea sa.
 
Astfel, împăratul Valens, care era un aprig susţinător al ereziei ariene, a venit la Tomis după încheierea unei campanii războinice împotriva goţilor (369) şi, intrând în catedrala episcopală, a încercat să-l înduplece pe episcop să îmbrăţişeze credinţa arienilor prin participarea la sfintele taine alături de credincioşii arieni. Episcopul a refuzat, invocând hotărârile Sinodului I ecumenic de la Niceea (325), care condamnase arianismul şi a părăsit biserica episcopală, mutându-se într-o altă biserică, împreună cu credincioșii ortodocşi. Faptul că s-a mutat dintr-un lăcaş de cult în altul denotă marea răspândire a creștinismului și faptul că, la Tomis, existau cel puțin două edificii de cult creștine.
 
Împăratul Valens s-a supărat pe episcop şi a încercat să-l exileze, dar, la scurt timp, l-a reașezat în scaunul episcopal de teama unei iminente răscoale a credincioșilor. Același lucru este consemnat și în „Acta Sanctorum”: „La Tomis, în Scythia Minor, se sărbătorește ziua Sfântului Bretanion, episcop care a strălucit în biserică printr-o admirabilă sfințenie și zel pentru credința strămoșească, sub împăratul Valens, căruia i s-a împotrivit.”
 
A avut un rol important și în redactarea şi trimiterea documentelor cu privire la transferarea moaştelor Sfântului Sava Gotul în Capadocia, la cererea Sfântului Vasile cel Mare.
 
Sf. Bretanion a condus Biserica Tomisului până aproape de anul 381, când s-a mutat către Domnul, în ziua de 25 ianuarie. Chipul sfântului este pictat în catedrala arhiepiscopală „Sfinții Apostoli Petru și Pavel” din Constanța.
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii